Najstariji hrvatski alpski skijaš Natko Zrnčić Dim nosit će hrvatsku zastavu na otvaranju ZOI u Pjongčangu

Najstariji hrvatski alpski skijaš 32-godišnji Natko Zrnčić Dim nosit će hrvatsku zastavu na otvaranju XXIII. ZOI-ja u južnokorejskom Pjongčangu, odlučilo je u petak Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora na sjednici u Čepinu.

Igre u Pjongčangu bit će, nakon ZOI-ja 2006. u Torinu, 2010. u Vancouveru i 2014. u Sočiju, četvrte na kojima će nastupiti Zrnčić Dim, a on ima i najbolje rezultate od svih hrvatskih olimpijaca u Južnoj Koreji.

Natko Zrnčić Dim rođen je 7. ožujka 1986. u Zagrebu i jedan je od četvero hrvatskih skijaša i skijašica koji imaju plasman među prva tri u Svjetskom kupu. Najveći uspjeh mu je osvajanje brončanog odličja u superkombinaciji na Svjetskom prvenstvu 2009. u francuskom Val d’Isereu. U karijeri se pet puta uspinjao na pobjedničko postolje u Svjetskom kupu, a posljednji put to se dogodilo 2014 . u švicarskom Wengenu, kada je bio treći u superkombinaciji.

Natko Zrnčić Dim bit će naš šesti barjaktar i, uz Vedrana Pavleka te Janicu i Ivicu Kostelića, četvrti alpinac koji je od stjecanja nezavisnosti nosio hrvatsku zastavu na otvaranju ZOI-ja.

Janica Kostelić je tri put nosila zastavu, a prvi put kao šesnaestogodišnja perspektivna skijašica na XVIII. zimskim olimpijskim igrama u Naganu 1998. Tada je nastupila u svim disciplinama alpskog skijanja, a osmo mjesto koje je osvojila u kombinaciji bio je najbolji plasman hrvatskih predstavnika na ZOI-ju.

Drugi put je Janica Kostelić hrvatski barjak nosila 2002. na XIX. ZOI-ju u Salt Lake Cityju, kada je sa zlatnim medaljama u kombinaciji, slalomu i veleslalomu te srebrom u superveleslalomu postala najuspješnijom skijašicom u alpskim disciplinama, jedinoj koja je uspjela na jednim Igrama osvojiti četiri odličja, tri zlatne i jednu srebrnu medalju.

U Torinu 2006. Janica Kostelić je treći put nosila hrvatsku trobojnicu na otvaranju Igara, nakon kojih je, s ukupno četiri zlatne i dvije srebrne medalje, postala najuspješnija alpska skijašica na ZOI-ju.

Prvi nositelj hrvatske zastave, na ZOI-ju 1992. u Albertvilleu, bio je klizač Tomislav Čižmešija, dok je ta čast 1994. u Lillehammeru pripala skijašu Vedranu Pavleku. Na ZOI-ju u Sočiju zastavu je nosio Ivica Kostelić, a u Vancouveru Jakov Fak, prenosi HRT.

Svi nositelji hrvatske zastave na otvaranju ZOI:
2018. Pjongčang – Natko Zrnčić Dim
2014. Soči – Ivica Kostelić
2010. Vancouver – Jakov Fak
2006. Torino – Janica Kostelić
2002. Salt Lake City – Janica Kostelić
1998. Nagano – Janica Kostelić
1994. Lillehammer – Vedran Pavlek
1992. Albertville – Tomislav Čižmešija

Facebook Komentari