Najnovije

VIDEO Plenković: Srbija je izložbom o ustaškom logoru Jasenovcu u New Yorku pokušala povezati NDH i današnju Hrvatsku, što službeni Zagreb nikada neće dopustiti

Na početku sjednice Vlade, premijer Plenković uvodno se obratio ministrima.

Uvodno je premijer podsjetio na svoj boravak u Davosu, na kojemu je imao nekoliko izlaganja. Ocijenio ga je vrlo uspješnim i dobrom prigodom za pozicioniranje Hrvatske kao članice EU i za jačanje gospodarskih odnosa. “Mislim da smo nazočnošću na ovom forumu ostvarili jako dobre kontakte i dogovorili nekoliko važnih bilateralnih posjeta i susreta”, rekao je Plenković.

Vlada i cijela država je na dostojanstven način prošli tjedan obilježila Dan sjećanja na holokaust. Mislim da smo i stalnim i vrlo jasnim porukama Vlade RH kad je riječ o politici sjećanja, o osudi holokausta, o svemu što radimo na ovoj temi se jasno i decidirano očitovali u niz navrata.

‘Srbija je izložbom o ustaškom logoru Jasenovcu u New Yorku pokušala povezati NDH i današnju Hrvatsku, što službeni Zagreb nikada neće dopustiti’, kazao je premijer.

S druge strane, “Srbija je izložbom u New Yorku pokušala instrumentalizirati tu temu i staviti poveznicu između današnje Hrvatske i NDH, a mi znamo da se današnja Hrvatska temelji na sasvim drugim vrijednostima”, kazao je Plenković.

“Dapače, to smo dokazali i u našem Ustavu i u Domovinskom ratu i nećemo dopustiti instrumentaliziranje koje bi današnju Hrvatsku prikazalo u negativnom svjetlu”, naglasio je.

“Mislim da je izuzetno važno to stalno ponavljati. To je stav koji ćemo artikulirati svim susjedima i međunarodnoj zajednici”, kazao je Plenković, koji se nijednom riječju nije osvrnuo na skorašnji dolazak srbijanskog predsjednika Vučića u Zagreb na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, prenosi N1.

Osvrnuo se i na odnos sa Slovenijom te kaznama koje su ribari dobili od slovenskih vlasti. Rekao je da ministar pravosuđa, Dražen Bošnjaković, danas ide u Umag, kako bi se pronašlo rješenje kako Vlada može pomoći.

“Poručujem da oni mogu biti mirni, da će Vlada RH ustrajati na stavovima i obvezama koje smo preuzeli, a nakon jednostranih i nepotrebnih poteza Slovenije, koji su se upustili u jednostranu provedbu arbitražne presude koju Hrvatska ne priznaje, odgovorili smo jednakom mjerom, hrvatska policija izdala je prekršajne naloge koji su poslani na kućne adrese slovenskih ribara. Nismo sretni zbog ovakvog scenarija, ali događa se isključivo zato što je Slovenija krenula jednostranim putem raditi ono što nije u duhu dobrosusjedskih odnosa i u skladu s međunarodnim pravom. Oni su ti koji su prenijeli međudržavni problem na konkretan život dijela naših sugrađana, što mislimo da je neželjeni scenarij i to nije dobro”, rekao je Plenković.

Na dnevnom redu sjednice Vlade danas su, uz ostalo, nacrti izmjenama i dopuna Zakona o društveno poticanoj stanogradnji i Zakona o obveznim mirovinskim fondovima, te Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o proglašenju projekta LNG terminal strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.

Temeljem Zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske, Vlada je 16. srpnja 2015. donijela Odluku o proglašenju projekta LNG terminal (izgradnja prihvatnog terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku) strateškim investicijskim projektom.

Izmijenjenom Odlukom utvrdio bi se status projekta LNG terminal kao strateškog projekta u svim fazama razvoja.

Facebook Komentari