VIDEO Bura u Saboru oko Glasnovićevog govora, Beus Richemberg mu rekao da nije zdrave glave

I današnja sjednica Sabora počela je stankom koju je tražilo sedam klubova zastupnika. Izlaganje Željka Glasnovića nije se svidjelo njegovim kolegama, prenosi dnevnik.hr.

Nakon replike Tomislava Klarića (HDZ) Maras je opet prijavio povredu poslovnika i rekao da je kolega Klarić povrijedio poslovnik jer ne govori istinu. Jandroković mu je odgovorio da ne može zbog toga prijaviti povredu poslovnika. Rekao je da će mu oduzeti riječ ako se nastavi ovako ponašati.

“Došli ste u dio kada vam se može oduzeti riječ, ako još jednom napravite što ste napravili oduzet ću vam riječ”, rekao je Jandroković Marasu.

Državni tajnik Mario Antonić zastupniku Gordanu Marasu rekao je da ne razumije tematiku o kojoj se priča, zbog čega ga je Maras odlučio prijaviti za povredu poslovnika. Međutim, Gordan Jandroković rekao mu je da je zakasnio s prijavom, pa je Maras rekao da onda prijavljuje njega.

“Mrtav hladan je rekao da ne razumijem tematiku. Ne smije se vrijeđati zastupnika”, rekao je Maras.

Sabor je prešao na dnevni red, a prva točka su izmjene Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture.

Nakon Milorada Pupovca koji je govorio o problemima na HRT-u, za govornicu je stao Željko Glasnović.

“Ja sam žrtva jedne paljbene skupine koja me optužuje za govor mržnje”; počeo je svoje izlaganje koje je nastavio pričom o mentalnim jugoslavenima.

Nakon Glasnovićevog izlaganja Beus Richembergh prijavio je povredu poslovnika.

“Mi već mjesecima trpimo maltretiranje i vrijeđanje zastupnika Glasnovića. To je nedopustivo što on sebi dopušta. Ne samo da vrijeđa kolege i paušalno iznosi ocjene i sudove o ljudima o kojima ne zna ništa, nego redovito vrijeđa ljude koji nisu u sabornici, proziva ih kao najveće kriminalce. To je nedopustivo, cijela javnost je zgrožena takvim načinom govora u Saboru. Izreći ću jednu stvar, možda po prvi puta u ovom domu. Dobrovoljno se dajem na raspolaganje, ali tražim to i od gospodina Glasnovića, da se podvrgnemo psihijatrijskom vještačenju jer mislim da taj čovjek nije zdrave glave”, rekao je.

Furio Radin također je prijavio povredu poslovnika. “Takvi govori izazivaju jednu komičnost parlamenta koji se pretvara u cirkus. Funkcija zbog koje smo odabrani nije da na taj način govorimo i tretiramo hrvatski narod”, rekao je.

Glasnović je odgovorio da on govori istinu i da je žrtva. Kaže i da ima pravo govoriti što misli te da ima svoje biračko tijelo.

Gordan Jandroković je rekao da je svatko došao u Sabor izabran od naroda, ali da nije u redu koristiti neprihvatljiv govor i vrijeđati druge. Pozvao je zastupnike da imaju dignitet i da vode računa o tome da ih ljudi gledaju i slušaju. “Ovo danas što smo čuli nije bilo primjereno i molim vas da više ne činite. I ne vjerujem da bilo koga treba podvrgnuti psihijatrijskom testu. Molim vas da ne govorimo na način koji nije primjeren Saboru”, rekao je Jandroković.

“Tražili smo stanku kako bi upozorili na nedopustivo ponašanje kada je riječ o tretmanu ratnih veterana. Umjesto da čujemo što o tome imaju reći ministri zdravstva i branitelja mi smo jučer dobili demantij od zastupnice koja je imala potrebu reći da se bolnice neće gasiti. Nas se ovdje kad smo raspravljali o Zakonu o braniteljima uvjeravalo da će se ogromna srestva koja se imaju izdvojiti u godinama koje slijede usmjeriti za povećanje skrbi prema ratnim invalidima”, rekao je nakon stanke Beus Richembergh.

“Kad je riječ o stvarnoj skrbi, onima koji su doista propatili, koji imaju posljedice događaju se situacije da je danas 1. veljače, a da oni koji su zaduženi ne znaju što ih čeka. Tražimo da ministarstvo zdravstva istoga časa pristupi rješavanju problema s veteranskim bolnicama”, rekao je.

Goran Beus Richembergh tražio je stanku zbog aktualnih problema u sustavu zdravstva, Milorad Pupovac zbog stanja na HRT-u,

Željko Glasnović zbog kulturnog prostora u Hrvatskoj, Božo Petrov zbog aktualne politčke situacije,

Željko Jovanovć zbog plutajućeg LNG terminala u Omišlju, Branko Bačić zbog aktualne političke situacije i Branimir Bunjac zbog ovršnog zakona, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari