Cerar: Mi smo ribarima osigurali financijska sredstva, da platimo kazne

Slovenski premijer Miro Cerar nakon sastanka sa srpskom premijerkom Anom Brnabić obratio se novinarima.

Cerar je rekao da je s Brnabić razgovarao i o arbitražnom sporu između Hrvatske i Slovenije.

“Ja sam rekao da će Slovenija dosljedno inzistirati na primjeni arbitražne presude. Mi implementaciju provodimo u praksi, ali sam rekao i to da će Hrvatska spoznati da krši europsko i međunarodno pravo i na taj način izbjegava jedini mogući pristup za konačno rješenje tog predmeta”, rekao je Cerar.

“Smatram i to naglašavam na razini Europske unije, koja pokazuje veliko razumijevanje i zabrinutost, da dvije članice Europske unije moraju biti primjer i zemljama kandidatkinjama u procesu pridruživanja i to da poštuju vladavinu prava, europski pravni red, jer ako nećemo pokazati pozitivan primjer, kako će onda uvjerljivi biti zahtjevi da te zemlje to poštuju?”, rekao je Cerar nakon sastanka s Brnabić.

Dotaknuo se i kazni ribarima, kazavši da je Slovenija u vrijeme pripreme za provedbu arbitražne presude usvojila interventni zakon i pobrinula se za sigurnost svojih ribara.

“Ako bi došlo do nekih smetnji u ribarenju, njihovu radu ili do izdavanja kazni, koje bi im poslala Hrvatska, nadležne pravne institucije osigurale su im pravnu pomoć, a mi smo im osigurali financijska sredstva, da platimo kazne. Naši ribari neće osjetiti nikakav financijski teret, za to će se pobrinuti slovenska država”, rekao je Cerar, javlja N1.

Facebook Komentari