VIDEO Nakon poplave Pariz sada muku muči sa štakorima

Pariz ima problem sa štakorima nakon što je razina Seine u noći na ponedjeljak dosegla vrhunac i počela padati. Iako je to značilo olakšanje za stanare francuskog glavnog grada, kojima je prijetila poplava, rijeka koja se nalazi duž muzeja i spomenika istjerala je štakore iz uobičajenih podzemnih skrovišta.

“Ne znači da ih je više nego inače, samo ih sad više vidimo”, rekao je stručnjak za glodavce koji stanuju u gradovima Pierre Falgayrac. U razgovoru za France24 otkriva da je štakora u Parizu oko 1,75 na svakog stanovnika.

Štakori tako nakon vikenda lutaju ulicama, parkovima i nogostupima, što su brojni korisnici snimili i objavili na društvenim mrežama.

Voda je u nedjelju došla do bedra poznatog kipa Zouave, tradicionalnog orijentira razine voda na mostu Alma. Nedaleko, blizu Eiffelova tornja, riječni turistički brodovi kojima je zabranjena plovidba, još uvijek uglavnom miruju na dokovima.

Pad razine vode vjerojatno će se odvijati vrlo sporo, kazala je još krajem vikenda Colombe Brossel, pomoćnica za sigurnost pri pariškoj gradskoj upravi.

Ako govorimo o normalnoj situaciji, trebat će pričekati više tjedana”, ocijenio je šef državnih službi zaduženih za okoliš Jerome Goellner.

Do visokih razina vode koje pogađaju više francuskih regija došlo je zbog jakih kiša koje su pale na već natopljeno tlo. Prosinac i siječanj bili su jedno su od tri razdoblja s najviše kiše od početka bilježenja 1900, piše Jutarnji.

Facebook Komentari