-2.1 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Pravilnik SC-a iz kamenog doba, a najnoviji: Studenti u sobama ne smiju...

Pravilnik SC-a iz kamenog doba, a najnoviji: Studenti u sobama ne smiju imati televizor

Zagrebački Studentski centar prošloga je tjedna donio novi Pravilnik o domskom redu i uvjetima boravka studenata u studentskim domovima SC-a Zagreb.

Jedna od novosti koja je uvedena početkom ove akademske godine, a sada i obavezujuća Pravilnikom o domskom redu i uvjetima boravka studenata u studentskim domovima SC-a Zagreb, potpisivanje je tzv. izjave o prihvaćanju Domskog reda i Ugovor o korištenju usluge smještaja u SC-u Zagreb. Riječ je o pokušaju uprave da stane na kraj ili barem umanji slučajeve kupnje i prodaje prava na studentski smještaj.

Novi pravilnik obuhvaća i ostale tehničke odrednice useljenja, poput odabira sobe, promjene sobe i rokova useljenja. Člankom 9. detaljno se opisuje kontrola stanara, kojoj student podliježe ostvarivanjem prava na dom. Kontrola ostvarenoga prava na smještaj za useljene studente podrazumijeva kontrolu statusa studenata u bazi ‘iksica’ ISSP, kao i kontrolu po studentskim sobama. Kako se navodi u Pravilniku, kontrola po studentskim sobama provodi se izravnim ulaskom u sobe, a broj kontrola ostvarivanja prava na smještaj nije ograničen, piše Srednja.hr.

Ono što mnogi studenti koji u domu žive još ne znaju, jest da mogu primiti na noćenje posjetitelja i to do pet dana mjesečno, a za to moraju imati pisanu suglasnost svoga cimera i obavezno to prijaviti na porti doma.

Novim pravilnikom definirano je i što sve nije dopušteno u studentskom domu. Osim što u sobama ne smijete kuhati hranu, ondje ne smijete držati električno kuhalo i slična trošila električne energije. Možda još neobičnija odrednica pravilnika jest da studenti u sobi ne smiju imati – televizor. Zabranjeno je, uz navedeno, i iznošenje sobnog i domskog namještaja iz prostora u kojima je smješten, kao i održavanje zabava u sobi, zajedničkim prostorijama poput čajne kuhinje ili u dvorištu doma.

Prema Pravilniku, studenti su dužni svaki kvar prijaviti na recepciju doma, a prijavljuje se i to upravitelju, i svaki slučaj težeg oboljenja, kao i svaka sumnja na pojavu zaraznog oboljenja. Upravi se prijavljuje i situacija u kojoj student dulje od 30 dana boravi izvan studentskog doma.

Uz ove i sve ostale obaveze stanara propisane novim Pravilnikom, definirane su i disciplinske mjere za prekršitelje Domskoga reda. Tako je najblaža kazna opomena, a najstroža gubitak prava na smještaj za cijelo vrijeme studiranja, koja se izriče, primjerice, preprodavačima mjesta u domu, piše Srednja.hr.

Najnovije

Još iz rubrike