Jelušić (SDP): Mnogi će zbog Ivice Todorića biti na kruhu i pašteti

Član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić u srijedu je na posebnoj konferenciji stranke govorio o stanju u Agrokoru.

Jelušić se najprije osvrnuo na prvi videoblog Ivice Todorića koji je danas objavljen na Youtubeu. Todorić u videu objašnjava “kako je otet Agrokor”.

“Nismo bili zajedno kada je on stvara probleme koje je stvorio, a nismo zajedno ni sada kada moramo rješavati probleme koje je stvorio. Sve se to svodi na “njemu pare, a nama problemi”. Otišao je, vjerojatno ne praznih ruku i praznih džepova i danas se nama pojavljuje i objavljuje iz udubnog apartmana, ili čega već, iz Londona i vjerojatno tamo nije na kruhu i pašteti. Ali kako se stvari odvijaju mnogi će zbog Ivice Todorića biti na kruhu i pašteti”, rekao je Jelušić pa komentirao trenutak kada je Todorić potpisao lex Agrokor.

“Gotovo je bilo ružno kada je predao firmu, kada je rekao da ostavlja sve ono što je stvorio hrvatskom narodu. Hvala mu na tome, ali bili bismo sretni da nam svoj dar nije ostavio jer to što je ostavio to je 57 milijardi kuna duga. To je bilo s njegove strane pokvareno pa i podcjenjivački prema narodu.”

Jelušić je kazao da je Ivica Todorić, što se SDP-a tiče, apsolutno diskreditiran govoriti o problemima u Agrokoru jer je on problem i jer je on te probleme stovrio: “Da ima skromnosti i poštenja, ljudskog obzira pa i empatije prema narodu, sam bi se poklopio ušima”.

Nakon Todorića, Jelušić je kritizirao izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka i Vladu
“Poslije Todorića Vlada preuzima palicu u svoje ruke i postavlja svojeg izvanrednog povejerenika da upravlja Agrokorom. Kako taj povjerenik radi? On je tamo, barem bi tako trebalo biti, da rješava probleme. Nažalost vidimo da on stvara probleme i da su mnogi problemi koje danas imamo rezultat rada tog povjerenika. Ne govorim njegovo ime jer je ime nebitno. Mogao je to biti i netko drugi. Ako bi radio po nalozima Vlade kao i on, vjerojatno bi jednako loše radio”, rekao je Jelušić.

Jelušić je naglasio velike troškove savjetničkog tima, konzultanata i agencija.

“Svjedoci smo da se radi o izvlačenju novca – 60 miljiuna eura će ukupno, prema informacijama iz Vlade, otići na različite usluge konzultanata i savjetnika. Još oni priopće da to nije puno. Možda njima nije, ali nama i građanima je 500 milijuna kuna ogroman novac. Samo za PR agenciju, nebitno koja je, se izdvaja 40.000 mjesečno, a zadatak joj je da uljepša sliku povjerenika i Vlade što rade oko agrokora.

Vidjeli smo agencija Texo management također unutra sa svojim određenim potraživanjima, oko 200.000 kuna za jedan tjedan rada. Do prije Agrokora u njoj je radio povjerenik. Vlada naravno ne vidi u čemu je problem pa kažu: znate, ali savjetnika za restrukturiranje je izabrao povjerenik samostalno, a onda ta agencija samostalno svoje partnere. Prvo u što sumnjamo, dapače ne vjerujemo, je da je povjerenik samostalno odabrao tu kuću koja će raditi restrukturiranje. Mislimo da nijednu bitnu odluku ne donosi sam, nego se konzultira s onima koji su ga postavili. Riječ je o očitom sukobu interesa”, kazao je Jelušić.

Osvrnuo se Jelušić i na odabir buduće uprave.

“Izvanredna uprava prema zakonu svoj posao završava 10. travnja, eventualno tri mjeseca kasnije, a nakon toga se mroa dogoditi novo stanje. I sada ova postojeća uprava traži novu na način da je taj posao povjeren tvrtki koja je donedavno bila zastupnik Knighthead fonda pri upravi Agrokora. Zaista odveć sumnjivo. Mislimo da to nisu čista posla.

Vlada nas tu cijelo vrijeme vara. Kažu da sve što se događa u Agrokoru porezne obveznike neće koštati ništa. To nije točno. Vidimo da povjerenik ne rješava probleme, a ono rješava, rješava loše. Još će stanje biti gore nakon povjerenika, nego kad je on došao na čelo”, rekao je Jelušić, prenosi N1.

Facebook Komentari