Grmoja: Znamo tko je, uz blagoslov Vlade, novi gazda u Agrokoru umjesto Todorića

Glavni tajnik Mosta Nikola Grmoja gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao aktualne događaje.

Je li sazrelo vrijeme za posjet Aleksandra Vučića Hrvatskoj?

Uvijek je vrijeme za susrete i razgovore, ali u ovom trenutku, kad se dogodilo šamaranje diplomatskim notama, možda je bio nezgodan trenutak. Ne znam što se dogodilo u međuremenu da predsjednica tako istupi. Dosta je čudno da hrvatska vanjska politika nema unison stav i strategiju u odnosima prema Srbiji. Najproblematičnije je što će se tim susretom riješiti, ne znamo koje su namjere predsjednice ni hoće li što napraviti. Bitno je da Srbija ne mijenja stav o događanjima devedesetih i ne priznaje svoju ulogu u agresiji na Hrvatsku. Očito da ona ima nešto bolje odnose s Vučićem, očito su u kontaktu. Vidjet ćemo što će biti od tog posjeta, ali čudno je da nakon poteza Vlade predsjednica istupa na takav način. Ona je sukreator vanjske politike, ali mislim da bi takve poteze trebala koordinirati s Vladom, a ne znam je li to učinila.

Što bi po vama bio uspješan posjet?

Uspješan posjet bi bio kad bi se barem neka od otvorenih pitanja počela rješavati i kad bi se sa strane Srbije pokazala određena spremnost da se to učini. I o ratnoj šteti treba razgovarati, to su pitanja koja Hrvatska mora otvarati. Mislim da srpska politika tu igra puno mudrije, pozivaju se na događaje iz Drugog svjetskog rata i ostvaruju tu neku prednost.

Kako komentirate izjave iz Srbije, koja Hrvatsku uspoređuje s Njemačkom?

Bilo tko tko imalo poznaje povijest jasno mu je da takve izjave ne stoje. Takve usporedbe iz Srbije definitivno ne stoje. S druge strane, postoji namjera Srbije da prikaže Hrvatsku kao zemlju koja se nije odrekla ustaških zločina, koja i dalje slijedi tu liniju, što je apsolutna neistina. Znamo da u parlamentu ne postoji nijedna politička opcija koja opravdava niti jedan zločin. Od svih zastupnika sam čuo samo osudu.

Objavljeno je da tvrtka u kojoj je Ante Ramljak bio direktor tjedno na konzultantskom poslu u Agrokoru zarađuje 243 tisuće kuna. Kako to komentirate?

Mislim da se tu radi o klasičnom sukobu interesa. Ante Ramljak nadzire sve poslove. Znamo tko je novi gazda u Agrokoru, čovjek koji je zamijenio Ivicu Todorića i obitelj Todorić, a to je Ante Ramljak, uz blagoslov Vlade i ministrice Martine Dalić. To nije prvi slučaj, imamo ga u Agrokoru, ali i u drugim slučajevima. Vidimo da se Dalić nalazila s osumnjičenicima u aferi Agrokor, a vidimo da se ništa ne događa, da oni pokušavaju maknuti te teme iz fokusa javnosti. Izgašeno je i saborsko povjerenstvo za Agrokor. Mi ćemo i dalje nastojati da se ta situacija u Agrokoru, koja je jako netransparentna, razriješi. U interesu je svima da dođe do nagodbe.

Agrokor tjedno isplaćuje oko 250 tisuća kuna bivšoj tvrtki Ante Ramljaka

Facebook Komentari