34.9 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Ćorić o odvajanju otpada i utjecaju na džep: Računi potencijalno mogu...

Ćorić o odvajanju otpada i utjecaju na džep: Računi potencijalno mogu biti veći

U emisiji ‘A sada Vlada’ gostovao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Govorio je o tome može li Hrvatska postati glavno energetsko čvorište regije kako tvrde iz Europske komisije, kakva je naša energetska strategija, kako smo već uspjeli ispuniti ciljeve za 2020. koji se tiču obnovljivih izvora, energetske učinkovitosti i emisije CO2., jesu li jedinice lokalne uprave spremne za provedbu Uredbe o razvrstavanje otpada koja sutra stupa na snagu.

‘Nova era’

Ministar je rekao da, što se tiče sutrašnjeg datuma i stupanja na snagu Uredbe o razvrstavanju otpada, sutra počinje jedna nova era. Očekuje da su jedinice lokalne samouprave donijele odluke koje su trebale donijeti i vjeruje da će ovo biti godina izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom. Nada se da ćemo ostvariti ciljeve zadane do 2020., a to je 50% otpada koji ćemo razvrstavati, krajem 2016. smo bili na 26%.

Neke jedinice lokalne samouprave traže prijelazno razdoblje, Ćorić kaže da je to razdoblje počelo 1. studenog 2017. i posljednja 3 mjeseca su te jedinice mogle donijeti odluke na svojim gradskim ili općinskim vijećima. Smatra da jedino na takav način mogu konkurirati za nabavu infrastrukture, ne vjeruje da je potrebno to prijelazno razdoblje.

‘Odvojenim prikupljanjem se tretira 26% komunalnog otpada, daleko je to od zadanih ciljeva, ali sama praksa postoji’. Odvojeno prikupljanje otpada nema alternative. Stari model u kojem otpad nismo tretirali i pretvarali ga u sirovinu napušten je’, kazao je ministar. Istaknuo je da onečišćenje koje se stvorilo je nešto što u današnjem, modernom svijetu nije dopušteno.

‘Građane treba educirati’

Nadzor odvajanja otpada će vršiti ministarstvo zaštite okoliša i energetike, ministar je govorio o obvezama građana i jedinicama lokalne samouprave koje su dužne osigurati infrastrukturu. Građane treba educirati, na njima je da nakon informiranja pokažu malo dobre volje i doprinesu čišćoj zemlji. Računi potencijalno mogu biti veći, dodao je. Pojasnio je da koncept gospodarenja otpadom ima moto da ‘onečiščivač plaća’ jer ipak mi stvaramo otpad, a što ćemo više odvajati, to će financijsko opterećene biti manje. ‘ Oglušimo li se na odvajanje otpada, to će donijeti i veće račune’, dodao je.

EK je pohvalila RH za korištenje obnovljivih izvora energije, Ćorić je rekao da je ideja da proizvodnja iz obnovljivih izvora energije što je više moguće poveća. Kazao je da ministarstvo traži model koji povećanje proizvodne iz obnovljivih izvora energije neće utjecati na državni proračun, odnosno na džep građana. Pojasnio je da je povećana naknada za obnovljive izvore energije, time je sustav stabiliziran i učinje održivim. Naglasio je da se obnovljivi izvori energije smatraju ključnim izvorom energije u budućnosti i RH, s obzirom na sjajan položaj, ima potencijala značajno povećati proizvodnju iz obnovljivih izvora energije.

Energetska strategija

Ministar je rekao da RH danas proizvodi 60% svojih potreba za električnom energijom, ideja ‘Energetske strategije’ je učiniti Hrvatsku što je moguće više neovisnom po pitanju energenata. Dodao je da su najveće mogućnosti u segmentu električne energije zbog prirodnog potencijala. Vjeruje da će se te mogućnosti početi iskorištavati narednih godina.

‘U RH postoji energetska strategija napravljena prije 10-ak godina, u 2017. je formirana radna skupina za izradu nove strategije’, rekao je Ćorić. Dodao je da su napravljene smjernice, u narednom razdoblju očekuje izradu podloge i konačno formiranje strategije i njezino donošenje na Vladu do kraja godine, javlja HRT.

Najnovije

Još iz rubrike