Analiza: Što govor Donalda Trumpa znači za Hrvatsku

Ono što je iz govora američkog predsjednika Donalda Trumpa bitno za Hrvatsku jest jačanje američke uloge u svijetu, bez poštivanja prava EU te porezna politika kojoj je cilj vraćanje američkih postrojenja u domovinu, ocjenjuje Krševan Antun Dujmović iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Rast gospodarstva, zaposlenosti, plaća i burze – sve su to postignuća čije si je zasluge američki predsjednik Donald Trump pripisao tijekom govora u Kongresu oko stanja u zemlji i naciji. Ustvrdio je i da su provedeni najveći porezni rezovi i reforme u američkoj povijesti.

Govor američkog predsjednika za Studio 4 komentirali su bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier koji smatra da je Trump pokazao snagu SAD-a, dok Krševan Antun Dujmović upozorava na potenciranje američkog prvenstva u predsjedničkom govoru te zaoštravanje odnosa sa susjedima i Europom.

Stier kaže kako je Trump želio poslati poruku da je sada najbolje vrijeme za življenje američkog sna. Gotovo 50 posto govora posvetio je ekonomiji, primjećuje. Naglasio je Trump kako se američka ekonomija industrijalizira te da su neke tvrtke odlučile vratiti postrojenja u SAD. “Od gotovo 2,5 milijuna novih radnih mjesta, 200.000 njih je stvoreno u prerađivačkoj industriji”, kaže Stier.

Dujmović pak ističe da su pozitivni trendovi u američkoj ekonomiji krenuli već za vrijeme mandata bivšeg predsjednika Baracka Obame. “Istina, ti pokazatelji nisu nekoliko desetljeća već bili tako dobri. Ono što je iz Trumpovog govora bitno za Hrvatsku koja je u Europskoj uniji, je dio koji se odnosi na jačanje američke uloge u svijetu, ne poštivajući prava EU”, kaže Dujmović, koji ne isključuje ni mogućnost trgovinskog rata. Skreće pažnju na uvođenje viših poreznih stopa što, kaže, nije dobro za nas. Smatra i da Trumpova porezna reforma ide u korist korporacija, a nauštrb srednje i niže klase.

Ključ porezne reforme, koju Trump naglašava kao najveće postignuće u godinu dana otkako je sjeo u Ovalni ured, je da se američke kompanije trebaju vratiti u SAD, naglašava Dujmović. Mnoge od njih su, podvlači, prisutne u Europskoj uniji. Kao primjer navodi Alphabet Google u Irskoj.

Prema Stieru Trump je u svom govoru ponudio kompromis, da s jedne strane podrži projekt tzv. dreamersa, maloljetnika koji su došli ilegalno u SAD i koji bi legalizirali svoj status. Zauzvrat traži financiranje zida na granici s Meksikom od kojega ne odustaje. Time, kaže Stier, pokazuje otvorenost prema migrantima, a s druge strane svojoj bazi glasača šalje poruku da ne odustaje od predizbornih obećanja, odnosno da će ojačati graničnu kontrolu izgradnjom zida.

Dujmović naglašava da izgradnju zida treba gledati i kroz prizmu rata protiv kartela koji se vodi u Americi. Trump je, kaže, u slučaju “dreamersa” htio pokazati milosrđe, dok s druge strane izgradnjom zida zatvara vrata prema Latinskoj Americi i tako i dalje potencira zaoštravanje odnosa sa susjedima.

Facebook Komentari