Točka o imenovanju Bobetkove ulice povučena s dnevnog reda, Terme Zagreb ostaju ali – nema više ni predsjednika Mesića, niti kćeri direktorice

Izvor: N1

Na dnevnom redu sjednice zagrebačke Gradske skupštine, uz ostalo, nalazi se prijedlog odluke gradonačelnika Milana Bandića o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada u Zagrebu, koja je već izazvala mnoge kritike. No, nije to jedino što izaziva prijepore.

Među točkama dnevnog reda su i gašenje tvrtke Terma Zagreb, projekta Grada i Ine nakon osam godina postojanja; nova adresa Škole primijenjene umjetnosti i dizajna – jer Trga Maršala Tita više nema, kao i novo ime – ono generala Janka Bobetka, koje se smiješi jednoj ulici u novom naselju u Novom Zagrebu.

No, upravo je stranka Milana Bandića na sjednici Skupštine zatražila povlačenje s dnevnog reda točke vezane uz imenovanje ulice uz napomenu da bi trebalo tražiti očitovanje nadležnog državnog tijela s obzirom na dužinu naziva ‘Ulica stožernog generala Janka Bobetka’.

Međutim, Tomislav Janjić iz Nezavisnih za Hrvatsku potom je zatražio stanku kazavši da nikakvo državno upravno tijelo nema nikakvih ingerencija u ovom pogledu i kao primjere kad je riječ o dugim nazivima naveo Trg bana Josipa Jelačića, Trg kralja Tomislava, Ulica baruna Filipovića pa ovo “stožernog generala” sasvim sigurno ne bi trebalo biti problem – a ni predugačko s obzirom na to da imamo Trga kralja Petra Krešimira IV.

Nakon stanke zastupnici i zastupnice su glasali te je od njih ukupno 23 bilo za povlačenje, a 15 protiv.

Niz je onih koji smatraju da Grad Zagreb nije stvorio preduvjete za odvojeno prikupljanje otpada i da je s gradonačelnikom Milanom Bandićem i njegovim službama nespremno dočekao problem zabrinjavanja otpada, no prvi čovjek grada odbacuje sve zamjerke i poručuje da će “Zagreb biti prvi po kantama u Hrvatskoj”.

”Za četiri godine ćemo napraviti centar za gospodarenje otpadom i mehaničko biološku obradu otpada”, ustvrdio je Bandić na konferenciji za medije dan uoči sjednice Gradske skupštine, koja će početi uobičajenim gradskim “aktualcem”.

Ispred Skupštine također već uobičajeno prije početka sjednice održava se prosvjed, a u akciji su ekološke udruge, koje prosvjeduju nezadovoljne mogućom odlukom skupštine, koja, upozoravaju, ne omogućuje pravednu naplatu i sustav kažnjavanja za odvoz otpada, na što je u razgovoru za N1 upozorila Branka Genzić-Horvat, čelnica Udruge za zaštitu okoliša Resnik (UZOR).

Među točkama dnevnog reda su gašenje tvrtke Terma Zagreb, projekta Grada i Ine nakon osam godina postojanja; nova adresa Škole primijenjene umjetnosti i dizajna – jer Trga Maršala Tita više nema, kao i novo ime – ono generala Janka Bobetka, koje se smiješi jednoj ulici u novom naselju u Novom Zagrebu.

No, upravo je stranka Milana Bandića na sjednici Skupštine zatražila povlačenje s dnevnog reda točke vezane uz imenovanje ulice uz napomenu da bi trebalo tražiti očitovanje nadležnog državnog tijela s obzirom na dužinu naziva ulice hrvatskog branitelja stožernog generala Janka Bobetka.

Međutim, Tomislav Janjić iz Nezavisnih za Hrvatsku potom je zatražio stanku kazavši da nikakvo državno tijelo nema nikakvih ingerencija u ovom pogledu i kao primjere kad je riječ o dugim nazivima naveo Trg bana Josipa Jelačića, Trg kralja Tomislava, Ulica baruna Filipovića pa ovo “stožernog generala” sasvim sigurno ne bi trebalo biti problem – a ni predugačko s obzirom na to da imamo Trga kralja Petra Krešimira IV.

Gradonačelnik je poručio da Grad Zagreb ne odustaje od Termi Zagreb, štoviše, kako je najavio, projekt ide dalje i to po modelu javno privatnog partnerstva.

Ne idu Terme Zagreb u likvidaciju, nego tvrtka koja nije obavila svoje zadatke, direktorica tvrtke bila je kćer tadašnjeg predsjednika države koji je bio dobar s predsjednikom Uprave Ine – ništa ili jako malo se napravilo: nema više ni predsjednika, niti direktorice, a koncesiju je Ina izgubila i dobio ju je privatni koncesionar s kojim će Grad Zagreb ići dalje u projekt po principu JPP-a, a s obzirom na to da će tamo biti terme, neće biti ‘fontanice’, kazao je Bandić, prenosi N1.

Facebook Komentari