Strinavić: Vlast ne želi riješiti problem, nude doživotnu blokadu; Tvrtke za naplatu dugova neosnovano se bogate, to je za kazneni progon

Nakon ostavke šefice Udruge Blokirani Miriam Kervatin na mjesto u radnoj skupini za novi Ovršni zakon, Glavni tajnik te udruge Mario Strinavić ocijenio je da vlast ne kani riješiti problem blokiranih građana i jedino rješenje koje oni nude su zaštićeni računi i doživotnu blokadu.

“Nakon jučerašnjih istupa ministra Bošnjakovića možemo zaključiti da su maske pale. Kad sam rekao i prije, vlast ne kani riješiti problem blokiranih građana i jedino rješenje koje oni nude su zaštićeni računi i doživotnu blokadu, život u siromaštvu, daljnje raslojavanje hrvatskog društva i potpuni demografski slom. Ovo navodno prozivanje preko medija između predsjednice i premijera je postalo degutantno, uhodani obrazac kojim se kod javnosti pokušava stvoriti privid da nešto rade,u biti ne rade ništa i ne žele raditi ništa i osnovna namjera je zadržati postojeće stanje.

Ministar Bošnjaković je sinoć izjavio da je prodaja dugova sasvim legalan posao i da on u tome ne vidi problem. Nije problem da banka ugovorom o cesiji proda dug agenciji po diskontnoj cijeni ali u tom slučaju agencija može naplaćivati samo ono što je otkupila po tom istom diskontu i zaračunati zakonom propisane kamate i nikako se naslanjati na dug banke jer banka je prodajom duga otpisala, a otpisano se ne može naplaćivati. Zato je nužno u ovom slučaju cesiju odvojiti od ovršnog postupka i tretirati ju kao bilo koji ugovor koji se može naplaćivati u ovršnom postupku ali na iznos glavnice iz ugovora o cesiji. U protivnom, kako se sad ovršni postupak primjenjuje, dolazi do neosnovanog bogaćenja, a to su elementi za kazneni progon.

Udruga Blokirani se uvijek zalagala za institucinalno riješenje problema no, nakon sinoćnjih istupa ministra Bošnjakovića naša suradnja unutar radne skupine više nije moguća., napisao je Strinavić na svom fb-u.

Kolakušić: Ovršni zakon put u dužničko ropstvo

Share This Article