Šefčovič: Hrvatska ima veliki potencijal sunčeve energije i energije vjetra

Potpredsjednik EK za energetsku uniju Maroš Šefčovič danas je s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem razgovarao o europskim i hrvatskim energetskim i ekološkim izazovima. Bilo je riječi o upravljanju europskim i nacionalnim energetskim i klimatskim planovima za razdoblje 2021.-2030., razvoju unutarnjeg energetskog tržišta i njegovoj ulozi u regionalnoj suradnji u području energetike, uključujući inicijativu za energetsku povezanost srednje i jugoistočne Europe.

O tim je temama s potpredsjednikom Europske komisije za energetsku uniju Marošem Šefčovičem za središnji Dnevnik razgovarao Mladen Sirovica. Na pitanje koje će biti najveće prednosti članica Energetske unije Maroš Šefčovič kazao je da će to biti pristup sigurnijoj, pristupačnijoj i čišćoj energiji.

“Imamo 550 milijuna građana i nastojimo ukloniti barijere te uvesti nove tehnologije kako bismo iskoristili obnovljive izvore”, naglasio je Šefčovič.

Istaknuo je kako Hrvatska ima veliki potencijal sunčeve energije i energije vjetra.

“Ako tome pribrojite hidroenergiju mogli biste postati energetsko središte ove regije”, kazao je. Govorilo se i o projektu LNG terminala na Krku, te je istaknuo da je Krk posljednji dio slagalice energetske sigurnosti u ovoj regiji. Dodao je da bi to omogućilo Hrvatskoj pristup globalnom tržištu te otvorilo nove mogućnosti zapošljavanja.

“Hrvatska bi time dobila ulogu energetskog središta u regiji”, naglasio je.

Facebook Komentari