Plenković: Vlada je odlučila ubrzati realizaciju donošenjem posebnog zakona koji će olakšati sve procese vezane uz izgradnju LNG terminala

Konferenciju “Hrvatska na vratima energetske unije” u organizaciji Jutarnjeg lista, usmjerena je na pripremu hrvatskog nacionalnog energetskog i klimatskog plana za razdoblje 2021. – 2030.

Potpredsjednik Europske komisije zadužen za energetsku uniju Maroš Šefčovič uvodno se obratio na konferenciji. Imao sam vrlo plodonosan sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem. Drago mi je da sam u Hrvatskoj. Imao sam priliku razgovarati s organizatorima skupa. Ova konferencija je na europskoj razini, izjavio je. Zaključio je kako je važno istraživati i objasniti što EU čini za svoje građane. Iduće godine imamo izbore za Europski parlament. Natjecao sam se na tim izborima i znam da je teško ponekad objasniti što to EU čini, rekao je Šefčovič.

Kad vidim veliki interes za energetsku uniju ponekad je teško povjerovati da je to bio jedan koncept koji je doveden pred europske državnike prije samo tri godine. U tom trenutku još se uvijek radilo o strategiji, a danas možemo reći da je evoluirala do stvarnosti. Želimo osigurati da svaki europejac ima sigurnu, održivu i kompetitivnu energiju, kazao je.

Jedan od vrlo važnih datuma bio je 26. studenoga kada smo predstavili “čistu energiju za sve”. Vrlo je velik dokument i ima veliki značaj na promjene tržišta električne energije u Europi. Mislim da ne pretjerujem. Jedan kolega mi je rekao da misli da je to najvažnija transformacija energetske mreže u Europi otkad su izgrađene, od prije 100-ak godina, izjavio je među ostalim Šefčovič.

Premijer Andrej Plenković kazao je da je ovo dobar trenutak za ovakvu konferenciju. Za Hrvatsku to znači imati pristupačniju i sigurniju i čišću energiju za industriju, za promet i građane. Nestabilnost na Bliskom istoku, gdje su koncentrirane 3/4 svjetskih zaliha nafte, zadržali su pitanje energetike i klimatskih promjena na vrhu prioriteta Europske unije, kazao je Plenković.

Energetske potrebe modernog svijeta i gospodarstva narasle su do neslućenih razmjera. Energija koju danas potroši samo 10-ak najvećih linijskih zrakoplova na relaciji npr. između Pariza i New Yorka premašuje onu koja je prije 4000 godina uložena za izgradnju velike piramide. Tržište energije u svijetu munjevito se mijenja. Ukupna svjetska potrošnja energije udvostručila se u posljednjih 40 godina, izjavio je među ostalim premijer Plenković, prenosi HRT.

– Ostvarivanje ciljeva Europske energetske unije zahtjeva angažman i blisku suradnju komisije i svih država članica, ali i javnosti svih država članica. Ona s jedne strane podrazumijeva suradnju, dok s druge strane predstavlja veću međusobnu ovisnost, rekao je Plenković.

– Uz ljudski rad i kapital, energija se često smatra trećim proizvodnim čimbenikom, i stoga su energetska neovisnost i sigurnost ključni za nacionalnu sigurnost svake zemlje. Hrvatska proizvodi nešto više od pola svojih potreba, dok ostatak uvozi, i time smo iznad prosjeka EU. Energetska strategija usredotočit će se na integraciju u jedinstveno EU tržište. Posebnu pažnju posvetit ćemo energetskoj učinkovitosti, pogotovo u graditeljstvu. Kroz strategiju moramo pronaći optimalnu kombinaciju politika koje će nam omogućiti najveću energetsku neovisnost, kazao je i osvrnuo se na LNG terminal na Krku.

– Činjenica da je ovo strateški projekt, Vlada je odlučila ubrzati njegovu realizaciju donošenjem posebnog zakona koji će olakšati sve procese vezane uz izgradnju LNG terminala. LNG terminal i infrastruktura su doprinos diverzifikaciji opskrbe plinom. S dvadesetak tankera godišnje zadovoljit će se sve naše potrebe u slučaju krize, rekao je Plenković, prenosi Jutarnji.

Na konferenciji sudjeluju i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar financija Zdravko Marić i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Facebook Komentari