Istraživanje HGK: Radna snaga, pravosuđe i porezni sustav i dalje najveći izazovi za poduzetnike

„Zbog stabilnog rasta globalnog okruženja, najveći optimizam očekivano je prisutan kod proizvođača izvoznika. Ipak, dostupnost radne snage ostaje kao jedan od faktora za koji poduzetnici smatraju da će u najvećoj mjeri negativno utjecati na poslovanje. Stoga trebamo nastaviti s razvojem dugoročnih mjera usklađivanjem potreba tržišta rada s obrazovnim sustavom, pri čemu je to posebice važno u slučaju dualnog strukovnog obrazovanja i industrija koje trpe najveće posljedice manjka radnika, kao što su građevinska industrija i turizam“, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović, komentirajući istraživanje Hrvatske gospodarske komore o poslovnim očekivanjima poduzetnika za prvih šest mjeseci 2018. godine.

Prema rezultatima istraživanja, što se tiče prihoda vlada umjereni optimizam, odnosno ujednačen je broj poduzetnika koji očekuju iste prihode (41%) i onih koji očekuju njihov rast (42%). Više od 50% ispitanih poduzetnika očekuje da će prihodi na inozemnom tržištu biti veći ili na istoj razini u sljedećih šest mjeseci, što je u skladu s aktualnim kretanjem izvoza te stabilnim rastom EU kao najznačajnijeg tržišta. Najoptimističniji su poduzetnici u prerađivačkoj industriji, koji su pretežno i izvoznici te svoj optimizam uglavnom i temelje na stabilnom rastu globalnog okruženja.

Jednak je postotak poduzetnika koji očekuju da će investicije u narednih pola godine biti veće (39%) i onih koji očekuju da će ostati na istoj razini (39%) kao i u prethodnom razdoblju. Gotovo 2/3 ispitanika ne očekuje povećanje zaposlenih, što odgovora aktualnim kretanjima na tržištu rada – stagnaciji, odnosno blagom rastu zaposlenosti, dok manje od 30% tvrtki očekuje povećanje broja zaposlenih.

Većina tvrtki ne očekuje promjene u općim uvjetima poslovanja, što može biti uzrokovano i izostankom najave novih reformi koje bi utjecale na bolja poslovna očekivanja poduzetnika. Od faktora koji će najpozitivnije utjecati na poslovanje najviše je poduzetnika izdvojilo daljnji rast inozemne i domaće potražnje, dok se dostupnost radne snage, pravosuđe i porezni sustav najviše ističu kao faktori s negativnim utjecajem.

Poslovna očekivanja polugodišnje je istraživanje Hrvatske gospodarske komore o očekivanjima poslovnih subjekata registriranih u Hrvatskoj za narednih šest mjeseci, koje se provodi s ciljem praćenja poduzetničkog raspoloženja te određivanjem uzroka promjena tog raspoloženja. Anketa je provedena na 380 ispitanika, a pitanja se odnose na prognoze ključnih pokazatelja poslovanja poput prihoda, ulaganja, broja zaposlenih, prognoze općih uvjeta poslovanja te najvećih izazova odnosno ograničavajućih faktora, piše HGK.

Facebook Komentari