HGK: Rezultati studije o PDV-u u turizmu predstavljeni potpredsjednici Dalić

„S trenutno važećim stopama PDV-a mogući su tek manji pozitivni učinci na fiskalne prihode, dok se dugoročno može očekivati manji broj sektorskih investicija, smanjenje broja novozaposlenih, manja bruto dodana vrijednost i manje kvalitetnih smještajnih jedinica. Konkurentske zemlje su u daleko povoljnijoj poziciji za daljnji rast i razvoj budući da su stope na organizirani smještaj i ugostiteljstvo u Hrvatskoj najviše na Mediteranu i među najvišima u Europskoj uniji,“ rekao je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher, komentirajući rezultate analize utjecaja stope PDV-a na konkurentnost organiziranog smještaja i ugostiteljstva u Hrvatskoj.

Studija je predstavljena na jučerašnjem sastanku Udruženja hotelijera pri HGK i Udruženja ugostitelja pri HGK s potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinom Dalić, ministrom financija Zdravkom Marićem, ministrom turizma Garijem Capellijem i pomoćnikom ministra financija i ravnateljem Porezne uprave Zdravkom Zrinušićem. U ime Udruženja hotelijera pri HGK prisustvovali su predsjednik Udruženja i član Uprave Plave lagune Ronald Korotaj te član Uprave Maistre Tomislav Popović, predsjednik Uprave Valamar Riviera Željko Kukurin i vlasnik Sunce koncerna Jako Andabak, dok je Udruženje ugostitelja pri HGK predstavljao predsjednik Udruženja i direktor tvrtke Đuro Đaković Stan Ivan Bogović.

Analiza, koju je izradila tvrtka HD Consulting u suradnji s HGK, uključuje procjenu izravnih ekonomskih i fiskalnih učinaka različitih stopa PDV-a na kumulativno razdoblje od pet godina, uz usporedbu stope u Hrvatskoj s konkurentskim zemljama Mediterana te ostatkom Europske unije.

„Uz porezno rasterećenje, nužno je nastaviti i s rješavanjem problematike radne snage i relevantne zakonske regulative. Stoga pozdravljamo poziv na daljnji dijalog o problemima sektora za nastavak održivog razvoja turizma“, istaknuo je Zaher, najavljujući nastavak razgovora predstavnika hotelijera i ugostitelja s predstavnicima Vlade i ministarstava o ključnim pitanjima za turistički sektor.

Facebook Komentari