Epidemija ospica i smrti u susjedstvu je ozbiljna prijetnja za Hrvatsku, kažu liječnici

Pojava epidemije ospica u susjednim državama ponovno je aktualizirala problem pada procijepljenosti protiv zaraznih bolesti u Hrvatskoj. Trenutačno je u Dubrovniku necijepljeno više od 2000 djece. Da zbog toga postoji ozbiljna prijetnja epidemijom ospica izjavio je za emisiju “Izaberi zdravlje” Hrvatskog radija ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić.

“Mi smo prije otprilike dva tjedna dobili upute da aktivnim istraživanjem kartona djece procijenimo postotak procijepljenosti za 2015. i 2016. godinu. Bili smo šokirani podacima”, kaže Lakić, iznoseći podatak da je samo na području od Konavala do Stona 2016. godine procijepljeno svega 10 posto djece. “Situacija je ozbiljna, posebice na dubrovačkom području”, upozorava.

Potvrđuje i da to znači da, ako se jedno dijete s ospicama pojavi u kolektivu, jaslicama ili vrtiću, može doći do ozbiljne epidemije.

Ni u Splitsko-dalmatinskoj županiji brojke nisu ohrabrujuće. Voditeljica Odjela za nadzor nad cijepljenjem Splitsko-dalmatinske županije Milka Brzović kaže da je posljednjih šest godina zabilježen značajan pad procijepljenosti, pogotovo kod male djece (druga, treća i četvrta godina života), dok je kod školske djece zadržan visok cijepni obuhvat. Navodi ipak kako su u dječjim vrtićima tijekom prošle godine ostvarili značajan korak – uz pomoć vrtića pomogli su u informiranju roditelja da necijepljenu djecu cijepe na vrijeme.

Teško do istinitih informacija

Tko je kriv za ovakvu situaciju? Pedijatar infektolog iz Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” Goran Tešović upozorava i na suodgovornost javnih medija. “Pogotovo u zadnjih godinu dana, dopušta se antivaksinalno raspoloženim pojedincima da nesmetano vršljaju po javnim medijima u prime timeu”, kaže on. S obzirom na rastuće antivaksinalno raspoloženje, pedijatrima je sve teže cijepiti djecu čiji roditelji to ne žele.

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić kaže da je javni prostor “toliko pun šumova i dezinformacija o eventualnim nuspojavama, da je teško nekom laiku, kada ide tražiti informacije, znati što je istina”. “Kako probiti put do zainteresiranih roditelja koji su zbunjeni tim informacijama, kako im ukazati na one ispravne, to je ono najteže i mislim da na tome trebamo raditi. “Oni koji su uvjereni da su cjepiva štetna, na njih se ne može utjecati niti oni žele informacije. Zadnja tri tjedna na Facebook stranici “Cijepljenje – pravo izbora” pisao sam komentare jer sam htio da oni koji zalutaju na tu stranicu dobiju informacije. Komentare su mi obrisali i blokirali mi pristup. Toliko o njihovoj želji za objektivnim informiranjem”, dodaje.

Jedna od želja roditelja je da cijepljenje bude preporučeno, a ne obvezno. Zašto se ono ne stavi u sferu preporuke? Kaić upozorava da je obvezu cijepljenja donio Hrvatski sabor. “Pedijatri znaju reći zašto cijepiti, a kako će se to postići, to je i sociološko i pravno pitanje, a ne medicinsko”, smatra Kaić, koji tvrdi da ne postoji korelacija između obveze i preporuke te cijepnih obuhvata, pa se na temelju toga nikako ne može dati preporuka u smislu “obveza ili ne”.

Pedijatri pod pritiskom

Upitan kako se moglo upisivati djecu u vrtiće bez potvrde o cijepljenju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Mato Lakić odgovara kako je program koji to naređuje jasan – svim su dječjim vrtićima, kaže, poslani dopisi da je potrebno pridržavati se obveze. “Koliko znam vrtići su se pridržavali, a zašto su pedijatri odlučili u određenoj mjeri odgoditi cijepljenje protiv ospica, to treba vidjeti s njima i vrtićima”, dodaje.

Predsjednica Hrvatskoga pedijatrijskoga društva Aida Mujkić kaže kako od kolega pedijatara čuju da su izvrgnuti pritisku roditelja – zbog njihove nevoljkosti da cijepe djecu, neki pedijatri su, kaže, izloženi neugodnim prijetnjama. “Pa se kolege povuku da bi ukloniti takve nelagodne sitacije. Pa čak izdaju i potvrdu tako da se cijepljenje odgađa. Tu se gubi dragocjeno vrijeme i pada procijepljenost”, kaže Mujkić. Za one roditelje koji još nisu cijepili djecu, pedijatar infektolog iz klinike “Fran Mihaljević” Tešović navodi da dijete može bilo kada primiti cjepivo protiv ospica.

Tešović je u emisiji je iznio i podatak da od 1998. godine u Hrvatskoj nismo viđali domicilnih ospica, ’98. je bila zadnja domicilna epidemija. “To je razlog zašto mlađi liječnici rijetko ili nikada ne vide ospice. Riječ je o vrlo zaraznoj bolesti, visoki cijepni obuvat sprječava epidemiju”, poručuje.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić kaže kako će u dubrovačko-neretvansku županiju uskoro doći izaslanstvo Ministarstva zdravstva upoznati se sa situacijom. Jedna od mjera koju misle poduzeti je da se odgoda cijepljenja pri upisu u vrtiće ne bi smjela događati. Rade i na ujednačenosti evidencija za sve cjepitelje jer su i tu uočili nepravilnosti. Poslali su svim liječnicima u županiji da obrate pozornost na osipne bolesti, odnosno da ne zamijene neku drugu osipnu bolest s ospicama, pa da se ospice prošire.

Svi prisutni u emisiji ključnim smatraju informiranje roditelja i odgovaranje na njihova pitanja u vezi cjepiva.

Facebook Komentari