Kinezi objasnili sve oko dampinga i ostalih sumnji

To što je izgradnja najvažnijeg mosta u Hrvatskoj, onog koji će povezivati kopno i otok Pelješac, povjerena kineskoj tvrtki je jako dobar odabir, jer su kineske kompanije jako poznate po kapacitetima za gradnju mostova, izjavio je Hu Zhaoming, kineski veleposlanik u Zagrebu na konferenciji za novinare.

“Većinu supermostova na svijetu izgradile su kineske tvrtke. Mogu obećati da ćemo ga napraviti kako treba”, rekao je veleposlanik, kojeg žalbe na odabir kineske tvrtke nisu iznenadile, ali ga je iznenadilo što se kao razlog navode dampinške cijene.

“To su neutemeljene optužbe. Mi smo ponudili cijenu od dvije milijarde kuna, a procijenjeno je da radovi stoje 1,8 milijardi kuna”, kaže Hu Zhaoming, dodajući da kineska kompanija nije skrivala vlasničku strukturu pa mu je čudno da se tek sad povlači pitanje državnog vlasništva u njoj. “Imamo dobru suradnju s Austrijancima i Talijanima, tamo nema problema s našim tvrtkama, a u Hrvatskoj žele problem”, kaže kineski veleposlanik, dodajući da za izgradnju imaju 36 mjeseci te da se nada da će s radovima krenuti što prije.
Kinezi bi u ovoj godini htjeli uspostaviti Kineski kulturni centar u Hrvatskoj, a kažu i da je vrijeme za uspostavu izravnih letova između Kine i Hrvatske. Kažu i da svaki kineski turist u Hrvatskoj u prosjeku ostavi 750 eura te da su kroz turizam u prošloj godini Kinezi u Hrvatsku uložili 150 milijuna eura, piše Dnevnik.

Facebook Komentari