HGK: Ako bi se zadržala trenutna dinamika rasta (1,9%), tek bi 2022. godine razina industrijske proizvodnje prestigla onu iz 2008. godine

Unatoč tri pada industrijske proizvodnje, na razini cijele prošle godine zabilježen plus, analizira HGK.

U prosincu 2017. godine industrijska je proizvodnja bila, prema kalendarski prilagođenim podacima, 2,5% manja u odnosu na isti mjesec 2016. godine. Na taj pad značajnim je dijelom utjecala vrlo visoka baza, odnosno u prosincu 2016. godine zabilježena je najviša razina industrijske proizvodnje u tom mjesecu još od 2007. godine.

Kretanja industrijske proizvodnje u promatranome mjesecu strukturno su rezultat zabilježenoga pada proizvodnje u rudarstvu i vađenju (-3,0%, pri čemu se od rujna 2016. godine uglavnom bilježi godišnji trend pada), rasta u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji (7,2%) te pada kod prerađivačke industrije (-4,2%).

U 2017. godini zabilježen je godišnji pad industrijske proizvodnje u travnju (djelomično kao rezultat krize u Agrokoru), studenome (visoka baza) i prosincu (vrlo visoka baza). Ipak, od veljače 2015. godine, izuzev tri prethodno spomenuta mjeseca, bilježi se rast, na što povoljno utječu kretanja domaće (osobna i državna potrošnja te investicije) i inozemne (robni izvoz) potražnje.

Tako je 2017. godine industrijska proizvodnja bila, prema kalendarski prilagođenim podacima, 1,9% veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ovo je već četvrta godina rasta u nizu, ali razina industrijske proizvodnje još uvijek je prosječno 8,6% manja u odnosu na onu iz 2008. godine jer je ovom četverogodišnjem uzlaznom trendu prethodio petogodišnji trend pada. Problem niske razine proizvodnje postoji djelomično i kao rezultat niske razine domaće potražnje. Naime, iako raste i povoljno utječe na industrijsku proizvodnju, domaća potražnja na niskim je razinama, odnosno osobna potrošnja je u 2016. godini (za cijelu 2017. godinu podaci još nisu dostupni) bila oko 10% manja, a bruto investicije u fiksni kapital oko 26% u odnosu na 2008. godinu.

Ako bi se zadržala trenutna dinamika rasta (1,9%), tek bi 2022. godine razina industrijske proizvodnje prestigla onu iz 2008. godine.

Share This Article