Brnabić ponovila Vučićev stav: Hrvatska prosvjedna nota Srbiji jednaka onoj koju bi Njemačka uputila Židovima zbog obilježavanja dana Holokausta

Premijerka Republike Srbije, Ane Brnabić drži da izjava Nenada Popovića nije u duhu tolerancije koju vlada pokušava promovirati.

“Žao mi je, ja ne vidim povod za prosvjednu notu. Mislim da je Hrvatska trebala podržati ovakvu izložbu da bismo obilježili strašne stvari koje su se dogodile u Drugom svjetskom ratu, kako se više nikad ne bi ponovile. Nastavit ćemo se truditi da imamo najbolje moguće odnose i da prebrodimo neke razlike, ali je nevjerojatno da imamo prosvjednu notu zato što se pravi izložba da bi se pokazali zločini holokausta”, rekla je srbijanska premijerka.

Upitana postoji li različita statistika oko broja žrtava Jasenovca u Hrvatskoj i Srbiji, Brnabić je istaknula da to nije važno.

“Hrvatska apsolutno nije bila zaintereisirana za zajedničko organiziranje ove izložbe. Mislim da ne postoje brojevi Hrvatske i brojevi Srbije, samo oni koji su međunarodno priznati. Da postoji samo jedan ili deset ubijenih od strane NDH u logoru to je dovoljan razlog da postoji izložba i sjećanja na te strašne žrtve. Ne razumijem zašto raspravljamo oko logora. Hrvatska je prva trebala napraviti ovakvu izložbu”, rekla je Brnabić, dodavši da se slaže s izjavom predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji je rekao da je prosvjedna nota jednaka onoj koju bi Njemačka uputila Židovima zbog obilježavanja dana Holokausta.

“Ne postoji smislenija stvar nego da se sjećamo ovih žrtava. Srbija je stvarno iskreno, ozbiljno posvećena dobrosusjedskim odnosima, ali hajdemo spustiti loptu i reći da su zločini u Jasenovcu strašni na međunarodnoj razini. Imamo pravo i obavezu ukazati na žrtve koje su se tamo dogodile. Hrvatska bi to trebala raditi sama ili sa Srbijom, Izraelom i romskim zajednicama”, dodala je Brnabić.

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uputilo je jučer notu Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu kojom se izražava duboko nezadovoljstvo zbog izjava prvog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Republike Srbije Ivice Dačića izrečenih u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku 25. siječnja 2018. godine, prigodom otvaranja izložbe „Jasenovac – pravo na sjećanje“, priopćili su iz Ministarstva.

U noti se ističe kako su izjave ministra Dačića u UN-u pokazale da Republika Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipuliranjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe.

Uslijedila je reakcija predsjednik Srbije Aleksandra Vučića koji je ocijenio da je protestna nota koju je Hrvatska uputila Srbiji zbog izjava ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića u sjedištu UN-a na otvaranju izložbe “Jasenovac pravo na nezaborav” ravna onoj koju bi Njemačka uputila Židovima zbog obilježavanja Dana Holokausta. “Volio bih vidjeti tekst, ali to bi bilo isto kao kad bi Njemačka pisala Židovima jer su obilježili Dan Holokausta”, ocijenio je Vučić u telefonskoj izjavi iz Istanbula za beogradsku TV Pink, prenosi N1.

Facebook Komentari