Ilčić: Svatko tko živi sa ženom zna da postoji utjecaj hormona. Ne znam hoće li sada Arsen Bauk ići sad na Medicinski fakultet i hapsiti endokrinologe

Predsjednik stranke HRAST Ladislav Ilčić gostovao je u intervjuu tjedna Točke na tjedan.

Gospodine Ilčiću, kada razgovarate s premijerom Plenkovićem naglašavate li mu “sad govorim kao predsjednik Hrasta”, a sad kao posebni savjetnik u Ministarstvu kuture”?

“Ono što nigdje nije istaknuto u vašem zanimljivom izboru mojeg djelovanja je da sam ja još uvijek dopredsjednik roditeljske udruge “Glas roditelja za djecu” i da sam na toj tribini nastupio upravo u toj ulozi. Jasno je da u političkom govoru svaki govor o spolnosti zvuči nezgrapno. Politika nije mjesto gdje bi se govorilo o hormonima i njihovom utjecaju na ponašanje. Međutim, ja sam to govorio na tribini o Istanbulskoj konvenciji gdje je to svakako potrebno. Samo mijenjanje jednog sadržaja i stavljanja ga u drugi kontekst vam je kao da uzmete jednog čovjeka u fraku, s leptirkom, na nekakvom svečanom koncertu, u nekoj koncertnoj dvorani i stavite ga u diskoklub. On bi tamo sam po sebi izgledao smiješno. Jednostavno nije kontekst. Jednako tako govor o spolnosti u jednom kontekstu je izrazito potreban, dok u drugom sam po sebi izgleda nezgrapno.”

Znači vi ne biste ni u Ministarstvu kulture ni u ime Vlade rekli ovakvo što?

“Naravno, to nisu teme o kojima se govori u Ministarstvu. Tamo govorim nešto drugo, što ne znači da govor o spolnosti u nekom drugom kontekstu nije potreban. Dapače, izrazito je potrebno. No, dozvolite da se samo s par riječi osvrnem na ovaj vaš izbor opisa. Već u samom startu kad krećete, što se vrlo često meni događa i već sam malo i naviknut, kažete da je Ladislav Ilčić krenuo sa skandaloznom izjavom, u startu ste me etiketirali kad sam govorio o izbjeglicama. Ono što sam ja rekao u 12. mjesecu 2015. godine je praktički postala službena politika Europske unije glede izbjeglica.”

Mislite na ono da djeca izbjeglica nisu jednaka kao druga?

“Ne, onaj drugi dio. Čitao sam jednu zanimljivu kolumnu Brune Šimleše gdje je rekao da sam ja jako solidaran kršćanin koji kaže da treba zatvoriti vrata izbjeglicama. Ja sam upravo u tom gostovanju koje ste pustili, na N1 televiziji, jasno i nedvosmisleno rekao da trebamo otvoriti vrata i sa svom velikodušnošću i kršćanskom solidarnosti primiti sve one ljude, prave izbjeglice kojima je život ugrožen. Međutim, da isto tako moramo i zatvoriti granice, odnosno kontrolirano propuštati u RH i u EU one koji su ekonomski migranti ili koji dolaze iz drugih razloga. Do tada to nije bio slučaj, ja sam to prvi u Hrvatskoj rekao i bio strašno napadnut zbog toga.”

Taj dio nitko nije napadao, već onaj dio da su muslimani biološki nadmoćniji zato što imaju više djece i izjavu da djeca nisu ista.

“Moram napomenuti da je naslov na portalu N1 upravo taj da ja želim ograditi Hrvatsku bodljikavom žicom. Nije se govorilo o djeci, nego o mom suverenističkom stavu za koji apsolutno mislim da je ispravan, a što se tiče djece, mislim da sam jasno rekao da svaka djeca imaju jednaku vrijednost. Supruga i ja imamo šestero djece i od tih šestero djece nijedno nije isto, svako je dijete posebno već i u jednoj obitelji, a kamoli tek u različitim nacijama i civilizacijskim kulturama. I još nešto moram replicirati. U prošloj emisiji kada sam gostovao na N1 me dočekalo da sam ja protivnik zdravstvenog odgoja u školama. I kada sam bio kod gospodina Petra Štefanića je bilo stvarno smiješno. Dakle, ja sam jedan od autora programa zdravstvenog odgoja. Da sam ja protiv tog programa ne bih ga izrađivao. Ja sam zagovornik zdravstvenog odgoja u školama, ali je pitanje kakvog i pod kojim uvjetima. Sljedeći put kad dođem u emisiju dajte molim vas izbacite taj foršpan.”

Molim Vas da završite ovu rečenicu: “…kada ženama padne estrogen i progesteron, a malo se digne testosteron…” Kakve su one po vama? Čisto da bismo shvatili kontekst jer tvrdite da je izvučeno iz konteksta.

“Ajde ovako, ajmo krenuti s udžbenikom biologije za 8. razred osnovne škole. Sva sreća imam djecu različitih uzrasta pa mogu pročitati. Dakle, hormoni u tolikoj mjeri utječu na nas da mogu promijeniti naše ponašanje, fizički izgled, utjecati na naš rast i razvoj. Ili vam mogu pročitati za 3. razred osnovne škole: U zimskom smo razdoblju češće pospani, možemo reći i depresivniji zbog izloženosti tami tijekom većeg dijela dana. Znanstvenici ovo stanje povezuju s izlučivanjem hormona melatonina. Što hoću reći? To da hormoni utječu, jednako kako kod žena utječu jedni hormoni, kod muškaraca drugi, na naše osjećaje i raspoloženje. Ukucavanjem upravo tih pojmova u Publication of Medical Science imate sva istraživanja, izbaci vam više od tisuću rezultata. Hormoni utječu na nas i to je znanstvena činjenica i ona sama po sebi sigurno ne vrijeđa žene, već je ona dio objašnjenja pogrešnosti rodne ideologije koja tvrdi da naše tijelo nije povezano s ostalim apsektima spolnosti.”

Ali Vi izričito kažete: Kod žena je vidljiva povezanost tjelesne i emocionalne komponente. Ne spominjete muške hormone, ne spominjene testosteron. Ako su žene u povišenom stanju kada iam višak testosterona znači li to da su muškarci stalno u PMS-u?

“Na toj sam tribini govorio o više različitih tema. To što je vaša novinarka, koju ne bih ni nazvao novinarkom jer je ona u svemu što je napravila nastupala aktivistički. To je njezino pravo, ali je žalost da nije ispoštovala temeljni etički kodeks već se ponašala klasično kao aktivist.”

Završite mi tu rečenicu.

“Ja ne bih više u emisiji, bilo je previše pogrešnih interpretacija. Recimo, gospođa Strenja Linić je rekla da sam ja rekao da su žene ovisne o hormonima. Da se vratim, hormon koji utječe na nas kada je vani ljepše vrijeme i mi smo bolje raspoloženi, on utječe i na vas i na mene, ali ne ovisi da smo ovisni o njemu. Još goru manipulaciju je napravio vaš novinar zbog kojeg smo tražili ispravak netočnog navoda i vi ćete ga morati objaviti u Dnevniku u 18 i Dnevniku u 22 sata jer je vaš novinar postavio pitanje premijeru vjeruje li da su žene neuračunljive u jednom dijelu ciklusa kao što to vjeruje Ladislav Ilčić. Dakle, ja ni u jednom trenutku nisam rekao da su žene neuračunljive, što on meni inputira, niti se iz toga što sam ja rekao to može reći.”

Kakve su žene u tom dijelu ciklusa?

“Ja vam više neću govoriti o utjecaju hormona na žene već da on postoji, možete me još tri puta pitati, ali neću odgovoriti. Ovo što je rekao vaš novinar na neki način vrijeđa i inteligenciju jer utjecaj ne znači da je on presudan jer ako određeni hormon djeluje na mene, ja osim djelovanja hormona imam i svoj razum i svoju volju. Kako imaju muškarci, tako imaju i žene. Dakle, to je presudno na naše ponašanje. A interpretacija da sam ja rekao da su žene neuračunjive je potpuno izmišljena, nelogična i zlonamjerna.”

Ali ostavili ste to otvoreno.

“Neću više odgovarati na to. Svatko tko živi sa ženom zna da postoji utjecaj hormona na žene, i jednako tako testosterona na muškarce, ali i drugih hormona koji utječu na naše raspoloženje i osjećaje. To je činjenica i ja s iznošenjenem te činjenice nikako ne zaslužujem ovakve pogrešne interpretacije koje anuliraju činjenicu da na naše ponašanje djeluje naš razum i volja, da smo puno više iznad nekakvog životinjskog djela u kojem bi samo hormoni utjecali na nas. Gospođa Strenja Linić je išla do te mjere da je ulazila u moju intimnost, moju spolnost, rekla da ja imam problem sa spolnošću što je razina jednog vulgarnog lijevoliberalnog medija. Kada govorimo o intimi to je nešto privatno, osobno. Ne znam hoće li sada Arsen Bauk ići sad na Medicinski fakultet i hapsiti endokrinologe kad kažu isto što i ja. Gdje smo kao društvo završili kada ne možemo govoriti istinu. Ja sam ocrnjivan, radi se difamacija već nekoliko dana u kojoj se mene želi učiniti neozbiljnim mijenjem konteksta. Kada govorite o spolnosti u jednom konktekstu, u temi gdje je to važno i stavite to u politički kontekst to samo po sebi zvuči nezgrapno ali to nisam učinio ja.”

Kada biste trebali preporučiti svojim biračima trebaju li ulagati u Bitcoin ili druge kriptovalute, što biste im rekli?

“Ne znam ništa o toj temi.”

Točno tako. Vi ste završili Muzičku akademiju, zašto se bavite endokrinologijom i studentima predajete o nečemu u čemu niste stručni?

“Aha. Hrvatska javnost je prepuna priče o formalnom i neformalnom obrazovanju. Činjenica je da se ja od 1995., kada sam krenuo na prvu edukaciju o spolnom odgoju, intenzivno bavim spolnošću. Program koji je izradio stručni tim koji je angažirala udruga “Glas roditelja za djecu” je pobjedio među 23 programa na natječaju i to od povjerenstva koje nam je bilo izričito nesklono. Nekakvu kvalitetu i znanje sam pokazao.”

Znači, amaterski se bavite endokrinologijom?

“To je vaš izraz. To je nevažno. Ja sam dopredsjednik udruge koja se jako zanima kakav će odgoj biti u školama. Istup Arsena Bauka neću previše komentirati, ali Strenja Linić ulazi u moju intimu, osobno me napada. Mogu tolerirati to medijima. Bitno je da osnovne društvene procese pokreću vrijednosti. Puno se govori o natalitetu i demografiji, ljudi nemaju djecu zbog poreznih olakšica i doplataka, to su sve, naravno, nužne stvari, ali je jasno iz iskustva zemalja koje imaju novca da i one imaju probleme s natalitetom. Ako žena zna da je muž voli imat će i više djece, ali ako misli da će je varati ona neće imati djecu. Upravo će ljubav i vrijednost prema djetetu rezultirati natalitetom. Temelj utjecaja na društvene procese su vrijednosti. Nažalost, Most kroz ovaj primjer pokazuje da nema identitet i u tom smislu su potpuno neučinkoviti i događaju im se ovakvi istupi Strenje Linić koji su na niskoj razini političke kulture.”

Zašto se bavite endokrinologijom? Mislite li da se Vaše znanje može mjeriti sa stručnjakom iz područja endokrinologije?

“U izjavi je liječnik još na kraju rekao i da postoje žene koje se osjećaju kao muškarci, iako izgledaju ženstveno, a i ja se kao muškarac mogu osjećati kao žena – to je naše pravo. Jedan endokrinolog kojeg vi predstavljate kao stručnjaka sam sebi skače u usta, skače u područje prava gdje nije stručnjak, i otvoreno pokazuje da je pobornik rodne idelogije koja tvrdi da ako se netko s tijelom muškarca može osjećati kao žena i ponašati kao žena, a žena može odlučiti da je muškarac. Dakle, taj stručnjak je sam sebi skočio u usta ulazeći u područje koje nije njegova struka i aktivistički je stao na stranu rodne ideologije. On je prešao u polje koje nije njegova struka. Smatram da svaki intelektualac ima pravo reći svoje mišljenje, stao je na stranu rodne ideologije i ja mu to ne zamjeram.”

Ovdje imamo Istanbulsku konvenciju. Pokažite mi gdje tu stoji da nema bioloških razlika između muškarca i žene, gdje stoji o promjeni spola i o tome da će muškarci moći ići u ženske WC-e jer su upravo to argumenti kojima se mladima i neukima objašnjava zašto odbaciti Konvenciju.

“Članak 3, Stavak C – Definicija roda: Rod označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti, osobine koje određeno društvo smatra prihvatljivim i prikladnim za žene i muškarce. Što je tu sporno? Sporno je to što je to vrlo lijepa definicija društvenog aspekta spolnosti, međutim činjenica je da rod kao izraz koji najviše koristimo u gramatici, ali se koristi u kolokvijalnom govoru kada kažemo osoba ženskog roda. Pod tim podrazumijevamo sve aspekte osobe, sve aspekte spolnosti te osobe, ne samo tjelesni, nego i emotivni, intelektualni, društveni i duhovni aspekt. Oni su sad napravili egzibiciju, taj su rod sveli isključivo na društveni aspekt i suprostavili ga pojmu spola. Imate članak u kojem se govori o mogućim osnovama za diskriminaciju i posebno se navodi spol i rod. Članak 4, Stavak 3: “Stranke će osigurati provedbu odredbi ove Konvencije, osobito mjere za prava žrtava bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi, kao što su spol, rod”. Za razliku od našeg jezika i temeljne antropologije koja spol i rod smatra inačicom, u kojem se one poklapaju, tu je spol stavljen kao poseban pojam od roda gdje se suprostavlja spol i rod i to vam je ulaznica za spolnu ideologiju.”

U Konvenciji se pojašanjavaju pojedini pojmovi i kako ih koristiti. Tu nitko ne negira da su spol i rod suprostavljeni, samo se rod definira kao društveno determiniranu ulogu žene. Mislite li da žena dobije batine od muškarca jer ima drugačiji spolni organ od njega ili dobije batine jer nije ispunila neku od svojih rodnih uloga, odnosno nije oprala, skuhala, ispeglala…?

“HRAST u svojem programu ima izrazito naglašenu obitelj, nema zdrave obitelji u kojoj ima nasilja i prvi ćemo se boriti protiv toga. Žene ne dobiju batine samo zbog rodne uloge, ima muškaraca koje nerviraju stavovi, to je intelektualni apsekt, ili osjećaji. Imate nasilje nad trudnicama, to je biološka kategorija, to je spol, nije društveno uvjetovano. Treba osuditi svako nasilje, ne samo zbog uloga koje se pripisuju ženama. Konstatiram samo da se spol navodi odvojeno od roda, da su to dvije različite kategroije, a temelj rodne ideologije i ono što je rodni institut, i u krajnjoj liniju ovaj liječnik aktivist, smatra da bi bilo normalno da kad čovjek ima muške spolne organe može slobodno reći da je žena.”

Ali, Istanbulska konvencija se time ne bavi.

“Ona daje definiciju roda kao što sam vam rekao. Netko tko promovira rodnu ideologiju neće na početku Konvencije reći da ona promovira rodnu ideologiju. To je jasno. On će ići perfidnije. Istanbulska konvencija kao prva donosi eksplicitnu definiciju roda kao društveni konstrukt.”

Ako biste izjednačili spol i rod značilo bi da je žena zajedno sa ženskim spolnim organom dobila i peglu, kuhaču i pravo da priča, ali ne previše, to je ono što je rodni konstrukt. Je li to vama jasno? Konvencija je odnosi na nasilje. Zbog čega žena dobije batinr?

“Nasilje nad ženama, postoji više vrsta, smatram da svako nasilje treba biti osuđeno, bez obzira na razlog i to nije sporno. Tema zaštite žena od nasilja treba biti zaštićena od ovih antropoloških pokušaja da se kroz tu temu ispod žita ubaci rodna ideologija. Zaista smatram da se svi društveni subjekti bore protiv nasilja, ali ono što se danas događa u svijetu, imate rastući broj djece koja mijenjaju spol. Možete vi uzeti djevojku i davati joj testosteron i njoj će rasti barda, ali neće postati muškarac, neće moći postati otac.

Facebook Komentari