Dio tenisača smatra kako je organizator zatvaranjem krova malo pomogao Federeru u finalu, evo što kaže Čilić

Roger Federer osvojio je svoju 20. Grand Slam titulu u karijeri. Neuništivi Švicarac slavio je protiv našeg Marina Čilića u pet setova nakon sjajne borbe s obje strane.

Za vrijeme prvog seta krenula je rasprava na društvenim mrežama je li možda organizator malo pomogao Federeru. Pala je odluka glavnog suca da se zatvori krov, a to je išlo na ruku Švicarcu koji je u dvoranskim uvjetima najbolji na svijetu, a i trenirao je pod krovom.

Organizator je po prvi puta na turniru odlučio zatvoriti krov Rod Laver arene. Razlog nije kiša već visoka temperatura, točnija vlaga. Temperatura uoči meča je iznosila 37 stupnjeva, a indeks vlage 32.5 (temperatura vlažnog termometra sfere). Dok temperatura nije prešla granicu zbog koje se zatvara krov, spomenuti indeks što se vlage tiče je bio iznad zamišljene granice.

”Sudac je odlučio iskoristiti pravo i zatražiti zatvaranje krova. U ni jednom drugom meču nije pređena ta granica’, objasnili su u priopćenju organizatori turnira.

No to nije uvjerilo neke bivše i sadašnje tenisače. Legendarni Australac Pat Cash je u prijenosu na BBC-u izjavio:

”Ovo je turnir na otvorenom, baš kao i Wimbledon. Zašto je krov zatvoren? Bilo kakav vjetar ne odgovara Rogerovoj igri.”

”Ne mogu vjerovati da su zatvorili krov”, rekao je Jamie, brat Andyja Murraya, koji se ovdje natjecao u konkurenciji parova i izgubio od našeg Mate Pavića. Zanimljivo, sam Andy Murray je ”retvitao” bratovu objavu što znači kako se i on slaže s kritikama.

”Ovo je smiješno. Grand Slamovi su turniri na otvorenom. Da, vruće je, ali teren je u hladu na večernjim mečevima”, napisao je na Twitteru Greg Rusedski.

Mnogi tvrde kako je bilo logičnije zatvarati krov na nekim mečevima tijekom dana kada je na suncu bilo i do 60 stupnjeva. Mnogi su se tenisači i tenisačice žalili na teške uvjete, a neke tenisačice su, poput Simone Halep nakon finala, završile u bolnici zbog dehidracije.

Možda ova odluka nije odlučila finale tenisača, ali je svakako ostavile mnoge u čudu, upravo zbog svih onih mečeva na užarenom terenu, piše gol hr.

Vjerujem da bi drukčije bilo na otvorenom

– Bi li bilo drugačije na otvorenom? Vjerujem da bi. Bilo mi je teško prilagoditi se, posebno u početku, jer je bilo bitno hladnije nego što sam očekivao i u odnosu na uvjete u kojima sam se zagrijavao. Najavili su nam da bi se meč mogao igrati u dvorani, ali nisam želio mijenjati svoju rutinu. Tijekom turnira sam se uvijek zagrijavao i trenirao na istom terenu. Nisu me pitali za mišljenje oko krova, a nisam se želio ni raspravljati oko toga. Nisam želio nikakve negativne misli. To mi se činilo besmislenim. U načelu, nemam ništa protiv zatvorenog krova, ali nisam osjetio takve uvjete ove godine i zato sam loše počeo meč, izgubio prva dva servisa i onda stalno lovio zaostatak, prenosi Večernji.

Inače, prilikom ceremonije zabilježen je jedan zanimljiv trenutak – Čilić je zapljeskao svima osim Craigu Tileyu, predsjedniku Australskog teniskog saveza i direktoru Australian Opena, koji je donio odluku da se igra pod krovom.

Facebook Komentari