MVEP prosvjedovao povodom najave slovenske strane da će započeti s upućivanjem prekršajnih naloga hrvatskim ribarima

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je danas diplomatsku notu Veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu kojom je izrazilo duboko nezadovoljstvo i prosvjed povodom najave slovenske strane da će započeti s upućivanjem prekršajnih naloga hrvatskim ribarima za obavljanje ribolova u hrvatskim područjima mora.

Hrvatska strana će zbog ovih pokušaja jednostrane provedbe kompromitirane i za Republiku Hrvatsku neprihvatljive arbitražne odluke od strane državnih vlasti Republike Slovenije, u cilju zaštite svojeg teritorija biti prisiljena odgovoriti na jednaki način. Smatramo da slovenska najava ujedno predstavlja ponašanje koje nije u duhu dobrosusjedske suradnje i europskih vrijednosti te kojim se u rješavanje otvorenog pitanja granice pokušavaju uvući građani pa i ribari koji žive i rade uz tu granicu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova podsjeća da dvije države članice EU i NATO imaju odgovornost da u duhu međusobnog poštovanja otvorena pitanja rješavaju mirnim putem, bez poduzimanja jednostranih mjera, te još jednom poziva slovensku stranu na nastavak dijaloga o otvorenom graničnom pitanju, kažu u tom ministarstvu.

Slovenija je poslala prve kazne hrvatskim ribarima

Facebook Komentari