Hoće li Vrdoljak u Vladu, što kaže o kaznama koje šalju Slovenci te o točkama prijepora HNS-a i HDZ-a

Gost središnje Dnevnika HRT-a bio je predsjednik Hrvatske narodne stranke Ivan Vrdoljak. Na početku je komentirao situaciju sa Slovenijom oko graničnog spora i kaznama koje su poslane hrvatskim ribarima.

Situacija samo potvrđuje stajalište Hrvatske da što skorije počnemo razgovarati, pregovarati i što je moguće brže približiti današnja stajališta. Shvaćam da je predizborno vrijeme u Sloveniji, ali je loše da misle kako će kaznama prema ribarima riješiti granični problem. To se neće dogoditi. Ne treba činiti ništa što ne vodi ka konačnom rezultatu da bi se kaznama ili reakcijama nja pokušala uveseliti domaća politička scena, rekao je Vrdoljak.

Ministar poljopivrede i MUP-a imali su sastanak s ribarima. Oni su s toga sastanka otišli vrlo zadovoljni. Zna se što će biti naša reakcija ako stignu kazne. No ključno je da to ne vodi k rješenju – moramo zajedno sa Slovencima sjesti za stol i početi razgovarati što će biti konačno rješenje, dodao je.

O HNS-u

Cilj HNS-a je da ono što smo krenuli na izbornom saboru, a to je nove politike suradnje i rezultata, napravimo sa što većim brojem ljudi koji će se uključiti u predsjedništvo te da je politika HNS-a jedna moderna otvorena, koja donosi rezultat boljeg života građana, a ne sarkastičnost, zabave ili destrukcije, smatra Vrdoljak.

Jasno ćemo arktikulirati naše prioritete i rezultatima iz Vlade. Rezultatima koje će donijeti ministarstvo Blaženke Divjak i rezultati koje će donijeti ministarstvo koje vodi Predrag Ptromar i njegovo sudjelovanje kao potpredsjednika vlade u užem kabinetu, rezultat cjelokupne koalicije koji su, ne može nitko osporiti makroekonomski, gospodarski izvrsni, pred nama su niz reformi koje radimo u obrazovanju, a očekuje da će i koalicijski partner krenuti u svojim resorma. To je konkretan rezultat koji osjeti zadnji čovjek i to poboljšava rejtnig stranke, izjavio je Vrdoljak.

Hoće li Vrdoljak ući u Vladu?

Pa zašto? Vlada je formirana, dobro funkcionira, Divjak i Štromar dobro rade svoj posao , uvjeren sam završit će svoj mandat sa velikim uspjehom. Moj zadatak je artikulirati HNS-ove politike budućnosti od kreativnih, digitalnih industrija, komunicirati s niz društvenih institucija i sektora kako bi pomagao onima koji su operativno dosta zauzeti u izvršnoj vlasti, odgovorio je Vrdoljak.

Točke prijepora i dodira HNS-a i HDZ-a

Jasno je svima da demokršćani i liberali imaju niz različitih vrijednosnih stajališta. Ali imamo jednu zajedničku obvezu – obvezu prema građanima da odradimo posao Vlade do kraja te da ovu situaciju koja je bila ugrožena jednom političkom destabilizacijom ustvari kažemo što znači odgovornost prema zemlji i stabilizacija političkog okruženja. One točke koje su možda sporne u svjetonazorskim pitanjima moramo pokušati što više približiti i ne dopustiti da one budu dominantna tema na političkoj sceni, rekao je Vrdoljak.

HNS konstituirao Središnji odbora

Hrvatska narodna stranka konstituirala je Središnji odbor. Za predsjednika je izabran Tomislav Stojak, a potpredsjednice su Mirna Krajina Andričević i Ružica Bilić Kovačević.

Glavni tajnik stranke je Srećko Ferenčak dok je za voditelja političke akademije izabran Boris Blažeković.

Na inicijativu predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka, za tri članaprošireno je stranačko predsjedništvo. Na njegov prijedlog, u to tijelo ušli su međimurski župan Matija Posavec, predsjednik uprave JANAF-a Dragan Kovačević te Božo Novoselec, načelnik općine Sračinec koji je na lokalnim izborima pobijedio pet puta zaredom.

HNS želi pokazati da se u državi može voditi pristojna i argumentirana politika, rekao je Stojak te dodao kako radom u svojim sredinama to pokazuju i izabrani čelnici Središnjeg odbora.

Facebook Komentari