Grbin otkrio koga respektira iz HDZ-a, iznenadit ćete se, kako i sam kaže

Hoće li ili neće Peđa Grbin biti kandidat za predsjednika SDP-a, pitanje je koje se u petak ponovno aktualiziralo u medijima.

U tjednu kada se javnost, ali i sama stranka, čudila kampanji predsjednika SDP-a Davora Bernardića, a stranački izvori počeli su tražiti njegova nasljednika, Grbin je u rodnoj Istri govorio o problemima Uljanika. Svjestan je problema u SDP-u, a što o njima misli te kako gleda na najaktualnije teme u Hrvatskoj otkrio je u razgovoru za tportal.

Burno je ovih dana u SDP-u, a posebno je zapažena kampanja koju vodi šef stranke Davor Bernardić. Koje je vaše mišljenje o njegovim objavama na Facebooku i je li se konzultirao s nekim u stranci oko kampanje?

Za mene i istarski SDP glavna tema posljednjih mjeseci je Uljanik i tako će i ostati. Što se tiče predsjednikovog inzistiranja na problematiziranju položaja slobode i slobode govora u hrvatskom društvu, s njim se moram složiti. Sloboda je u Hrvatskoj ugrožena, sloboda govora je ugrožena, sloboda medijskog djelovanja je ugrožena. Svatko tko je pratio što se primjerice događalo Miloradu Šikanjiću s Hrvatskog radija mora ostati zaprepašten i skandaliziran. Ali jedno je pitanje teme, koja je opravdana, a drugo je pitanje realizacije. Kada me pitate je li se konzultirao s nekim, moj odgovor je da ne znam, ali da sa mnom nije. Niti s kolegama s kojima sam imao prilike razgovarati. No ocjenu te njegove kampanje prepuštam svakome ponaosob.”

Kakvo je onda vaše mišljenje o realizaciji kampanje?

Upitno mi je je li ovo pravi put.

Sredinom sljedećeg mjeseca trebala bi se održati i dugo očekivana izvještajna konvencija stranke. Neki već govore kako bi se ona mogla pretvoriti u izbornu, odnosno opozivnu za Davora Bernardića. Koliko je realno da se to dogodi?

Onome što je na tu temu već rekao kolega Bauk teško da mogu nešto dodati. Jasno je svakome tko komunicira s članovima stranke da postoji određeno nezadovoljstvo i da se to nezadovoljstvo sve više verbalizira, što u razgovorima s kolegama, što na sastancima tijela stranke, što putem društvenih mreža. I reći da doista prijedlog za opoziv neće doći bilo bi zaista hrabro.

U medijima se spominju i mogući nasljednici Davora Bernardića, a u tom kontekstu navodi se i vaše ime. Imate li ambicija biti predsjednik SDP-a?

Stava sam da se kandidatura ističe kada je za to vrijeme, a to je kada se otvori kandidacijski postupak. Špekuliranje o tome tko bi trebao naslijediti sadašnjeg predsjednika stranke, dok god je on predsjednik stranke, preuranjeno je. Međutim, problem je u tome što to špekuliranje pokazuje da je nisko povjerenje i onih iz stranke koji špekuliraju, ali i medija, u sadašnjeg predsjednika stranke, što je izuzetno loše. I pitanje je koliko dugo uz takvo špekuliranje možemo nastaviti funkcionirati koliko – toliko organizirano.

Ako je tako veliko nezadovoljstvo u stranci, zašto se ne može okupiti Bernardićeva ‘oporba’ koja bi napravila i konkretan potez?

Što se tiče traženja da odstupi predsjednik stranke, ja sam to već napravio i to puno prije nego što se dogodilo sve ovo zbog čega danas buja nezadovoljstvo. Međutim, Bernardić je nakon toga zatražio povjerenje Predsjedništva stranke i dobio ga je, zatražio je i povjerenje Glavnog odbora i dobio je i to. I ponovit ću, sada je na njemu da opravda dobiveno povjerenje.

Bi li Zoran Milanović bio dobar SDP-ov kandidat za predsjednika države?

Bio bi dobar SDP-ov kandidat za predsjednika države, ali ako ga na unutarstranačkim predizborima podrže članovi SDP-a. Upravo smo za vrijeme njegova mandata uveli dobru praksu predizbora za kandidate.

Još uvijek je aktualno i pitanje Agrokora. Kako napreduje SDP-ov besplatan telefon za Agrokor?

Ne znam.

SDP je pomalo utihnuo oko Agrokora. Koja su vaša predviđanja i što bi se moglo dogoditi u proljeće, kada istekne mandat izvanrednoj upravi?

Intenzivno sam pratio priču oko Agrokora od samih početaka donošenja lex Agrokora i ono što sada mogu sa sigurnošću tvrditi je da je moja profesija, ona odvjetnička, za sada najviše profitirala. Koliko god bih zbog toga s jedne strane mogao biti sretan, kao zastupnika koji se treba brinuti o interesima svih građana zbog toga me boli glava. Cijela priča oko Agrokora je odgoda i samo podmetanje pod tepih te sve što je trebalo eskalirati prije godinu dana eskalirat će sada. Vjerovnici ne prihvaćaju nagodbu, imamo određene vjerovnike koji su potpuno povlašteni, tzv. lešinarske fondove, a imamo i čitav niz drugih koji ne znaju kako će sve to završiti. Istovremeno se troše enormne svote da bi se pronašla nova uprava Agrokora. Za koga? Za novog vlasnika? Ne bi li novi vlasnik trebao odlučiti tko će biti nova uprava, umjesto da Ramljak na to troši milijune kuna.

Kako biste ocijenili rad premijera Plenkovića?

Drago mi je da sam kolegu Plenkovića imao prilike upoznati prije, kao zastupnika i europarlamentarca, jer ga sada mogu uspoređivati s onime kako se ranije ponašao. Od njega sam očekivao puno više. Slika koju je stvarao o sebi prije nego je postao predsjednik Vlade rasplinula se u nekoliko mjeseci. Toliku razinu bahatosti i nespremnosti da se bilo što poduzme hrvatska politika još nije vidjela.

Hoće li SDP i dalje inzistirati na odlasku ministrice obitelji Nade Murganić?

Zasad to ne možemo zbog proceduralnih razloga, ali način na koji Nada Murganić vodi svoje ministarstvo je skandalozan. Njene izjave su ispod svakog nivoa i ne bi trebala biti ministrica u Vladi. Mogao bih biti zločest i reći da nećemo tražiti njenu smjenu jer nam politički odgovara takav ministar s takvim izjavama. Ali to nije odgovorna politika. Ona iz Vlade mora otići i mi na tome moramo inzistirati.

Hoćete li inzistirati i na odlasku Ladislava Ilčića, iako formalno ne možete u Saboru zatražiti njegovu smjenu?

Pitanje Ladislava Ilčića problematizirao sam i kada je on trebao postati savjetnik tadašnjeg ministra Stiera. Nemamo direktnu mogućnost utjecati na to tko će nekoga zaposliti kao savjetnika, ali itekako imamo mogućnost na to ukazivati. Ilčićeve izjave u posljednje vrijeme bile su naročito skandalozne i ne znam kakav mentalni sklop moraš imati da ti uopće padne na pamet sve ono što je govorio o ženama, a onda i da to izgovoriš.

Koga respektirate u HDZ-u?

Iznenadit ću vas – kolegu Jandrokovića. Unatoč slici koju javnost ima o njemu, u suradnji s nama uvijek je korektan i ako se nešto dogovorimo, to i poštuje. A ono što znam iz kuloara je da u unutarstranačkim odnosima i nije tako blag i ulizivački raspoložen kao što mu se stavlja na teret. Dapače. Pa ni prema sadašnjem predsjedniku HDZ-a, rekao je Grbin za tportal.

Facebook Komentari