Zašto je informacija o kupnji izraelskih zrakoplova ispala fake news, bar po Plenkoviću

Pišu: Ante Rašić i Neven Pavelić

Neki hrvatski mediji prenijeli su vijest, objavljenu i na službenoj stranici Izraelske vlade iz koje proizilazi da je zaključen posao o kupovini izraelskih zrakoplova, no to je ubrzo opovrgnuo premijer Andrej Plenković.

Danima je trajala kampanja i lobiranje za švedske Gripene, usput spominjala mogućnost kupovine izraelskih, odbacivala svaka mogućnost kupovine grčkih ili američkih zrakoplova.

Nigdje nikada niste mogli pročitati informaciju da postoji mogućnost i konačne američke ponude u vidu polovnih zrakoplova iz flote jedne od nacionalnih gardi, poput one iz Minnesote poput nabavke helikoptera Kiowa.

Sve ovo je zapravo standardni je lobistički pokušaj pritiska, bez temeljite analize i suštinskog presjeka ponude ali i vjerodostojnog izvora koji može i hoće prenijeti informaciju.

Činjenica je da niti jedna država iz ponude MORH-u, osim SAD-a, ekonomski ne može u partnerstvu, ne samo kompenzirati milijunske iznose uložene u tako skupo naoružanje kao što su borbeni zrakoplovi, nego na kraju partnerskog odnosa i donijeti priličan financijski plus za Hrvatsku.

Koji su to strateški i geopolitički razlozi za kupovinu borbenih zrakoplova starih 35 godina, koji su eto zbog tehnološke zastarjelosti i preskupog remonta povučeni iz uporabe? Tu ne postoji logičan zaključak jer tu logike nema.

Zvuči nevjerojatno, no u slučaju kupovine polovnih zrakoplova nad kojima se mora raditi kompletan remont od izraelske je ponude povoljnija Grčka. Grčki su zrakoplovi mlađi, starosti od 20 do 25 godina, s vrlo malo naleta i nisu hibrid te ih je lakše dograditi na viši nivo.

Švedski Gripen je posebna priča jer se radi o starom modelu čija je proizvodnja ugašena i čije se borbene karakteristike nisu nigdje dokazale ali po cijeni je u rangu s F-16 Block Viper.

Zanimljivo da kod kupovine zrakoplova nitko ne spominje mogućnost konačne američke ponude u vidu aviona iz strateških ratnih rezervi, ne novih, ne prestarih ali ne korištenih, nitko ne spominje LNG, remont u hrvatskim brodogradilištima brodova iz sastava Šeste flote ili opstojnost remontnog zavoda u Velikoj Gorici.

Analiza ponude borbenih zrakoplova za HRZ: Jedan je pravo čudo tehnike, svjetski vrh, osigurava dominaciju

Što je premijer Plenković razgovarao s izraelskim kolegom, to će sigurno ostati misterij, a priopćenje izraelske Vlade po kojem ispada da je posao već dogovoren, nikako ne bi trebalo proglašavati fake newsom, jer to ni nije.

Ozbiljna država, kao što je Izrael, ne izdaje fake news priopćenja, ali da želi steći prednost u tako važnoj strateškoj stvari, kao što je širenje svog naoružanja, a samim time i utjecaja na neki prostor, sasvim je normalna geostrateška stvar.

I tako bi trebalo shvatiti današnje priopćenje iz ureda izraelskog premijera.

No, kako su jedno lijepe želje i pokušaji, a drugo realnost i interesi, sigurna je jedna informacija iz Izraela, a to je da će odluka o borbenim zrakoplovima biti donesena do kraja ove godine, i vidjet ćemo kakva – iz izraelskog priopćenja, ili neka sasvim, sasvim drukčija.

Čini se da je Plenković u Davosu upravo kupio izraelske borbene zrakoplove

Čini se da je Plenković u Davosu upravo kupio izraelske borbene zrakoplove

Share This Article