SDP-ov Vidović: Čemu je služio predmet javnog postupka nabave zrakoplova, ako je premijer Plenković taj posao dogovorio neposredno s izraelskim premijerom

Nakon objave da će se borbeni avioni kupiti od Izraela reagirali su u SDP-u, a njihov Franko Vidović istoga je časa sastavio pitanja za premijera Andreja Plenkovića i ministra obrane Damira Krstičevića te ih uputio u formalnu saborsku proceduru. Ključno je pitanje čemu je služio predmet javnog postupka nabave zrakoplova, ako je premijer Andrej Plenković taj posao dogovorio neposredno s izraelskim premijerom.

– Poštovani predsjedniče Vlade, molim da mi potvrdite informacije koje su objavljene u izraelskim i hrvatskim medijima o vašem dogovoru sa izraelskim premijerom, a u vezi kupnje zrakoplova za potrebe HRZiPZO. Dana 26.1.2018. više internetskih portala prenijelo je vijest koja je objavljena u izraelskim medijima, a koja tvrdi da ste dogovorili sa premijerom Izraela kupnju aviona, a koja je predmet postupka koji je proveden u Ministarstvu obrane i za koji je Odbor za obranu Hrvatskog sabora donio pozitivno mišljenje – stoji u pitanju koje je Vidović uputio premijeru.

Objašnjenja je zatražio i od ministra obrane Krstičevića kojemu je postavio sljedeći upit:

– Jeste li upoznati s informacijom da je predsjednik Vlade, Plenković dogovorio kupnju zrakoplova od Izraela kao što je objavljeno iz izraelskih izvora i da li možete te informacije potvrditi? Temeljem cijelog postupka provedenog natječaja zrakoplova za potrebe HRZiPZO, te vodeći se vašim izjavama u kojima ste Odbor za obranu Hrvatskog sabora uvjeravali u transparentnost i potpunu dostupnost svih informacija u ovom natječaju do sada smo podržavali postupak nabave uz nekoliko uvjeta, cijeneći i da je potrebno zadržati znanje o ratnom zrakoplovstvu kao i borbenu sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Vijesti koje su objavljene u izraelskim medijima iz izraelskih izvora govore upravo suprotno o cijelom postupku te ovim putem od vas molim objašnjenje – pitao je Vidović, prenosi Jutarnji.

Čini se da je Plenković u Davosu upravo kupio izraelske borbene zrakoplove

Facebook Komentari