Previranja u SDP-u, po medijima se javljaju glasovi o rušenju Bernardića na konvenciji, ali to ovisi o dva čovjeka

Trend pada rejtinga SDP-a je prema zadnjem Crobarometru zaustavljen, ali to još uvijek nije garancija da će se zaustaviti pokreti koji bi Davora Bernardića rušili s čela stranke.

Mjerenje rejtinga koji je prošli mjesec iznosio 18,9 posto, a sada je 20,9 posto, nije obuhvatilo period Bernardićeve kampanje na društvenim mrežema kojom se promovirao u glavnog zaštitnika satire i slobode govora, te postao glavni predmet ismijavanja.

Bernardićeva oporba u SDP-u i dalje razmatra sve moguće načine kako bi ga detronizirali. Potpora koju je dobio u rujnu prošle godine na Glavnom odboru stranke, nakon što je Peđa Grbin zatražio da se na idućoj stranačkoj Konvenciji na stol stavi pitanje (ne)povjerenja predsjedniku stranke, ponovno se aktualiziralo.

Bernardić i njegovi suradnici najavili su da će se konvencija koja je trebala biti održana još lani organizirati za predzadnji ili zadnji vikend u veljači, a određeni broj SDP-ovaca tu vidi priliku da se riješe šefa kojeg smatraju odgovornim za sve negativniji imidž partije.

– Točno je da Glavni odbor saziva konvenciju i on utvrđuje njezin dnevni red. No, tijekom rasprave o dnevnom redu uvijek se može predložiti njegova dopuna točkom o izglasavanju (ne)povjerenja Bernardiću – kaže jedan od sugovornika Jutarnjeg lista.

No, kako se SDP-ovci već dulje ni oko čega ne mogu složiti, tako se ni unutar struje koja ne podržava aktualno vodstvo ne mogu odrediti prema mogućim posljedicama takvog poteza.

– Ako ćemo ga smjenjivati na konvenciji, onda to nije spas SDP-a nego njegov raskol. Stranka ne može preživjeti da se takva rasprava vodi pred tisuću ljudi, pred uključenim kamerama u prijenosu uživo – pribojava se član Predsjedništva stranke koji također misli da stranka nema svijetlu budućnost s aktualnim šefom.

Po njegovu mišljenju Bernardić treba otići, ali je to moguće jedino ako se sam odluči na ostavku, ili ako Predsjedništvo i Glavni odbor koji su mu dali podršku nakon Grbinove inicijative za smjenu sada okrenu ploču i odluče drugačije. – A hoće li se to dogoditi, ovisi o dvije osobe, o Rajku Ostojiću i Zlatku Komadini – kaže sugovornik Jutarnjeg.

Na Ibleru kažu da je do kraja veljače gotovo nemoguće održati konvenciju.

– Danas je 25. siječnja, a još nismo imali Predsjedništvo koje bi utvrdilo radnu verziju Statuta koji bi išao na konvenciju. To se može napraviti najranije ovaj tjedan, dakle danas. Potom se mora sastati Glavni odbor, a to je moguće tek u subotu za osam dana. Od Glavnog odbora do konvencije moraju proći najmanje tri tjedna da se sve stigne pripremiti i da se svi mogu pozvati. Dakle, već sada se ne može održati predzadnji vikend u veljači, nego tek zadnji – kaže sugovornik s Iblerova trga za Jutarnji list.

Facebook Komentari