Kolakušić objasnio malverzacije u predstečajnim nagodbama a o svom izbacivanju sa suda kaže: Nisam cijeli život posvetio pravu da bih sada odstupio

Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić komentirao je u N1 studiju uživo zaključke okruglog stola koji je zaključio da su predstečajne nagodbe bolje od klasičnog stečaja.

Okrugli stol je organizirao list čiji je nakladnik pokrenuo predstečajnu nagodbu.

“Potraživanja vjerovnika su 500 milijuna kuna, a oni su sami utvrdili da su potraživanja milijardu i 780 milijuna kuna”, kaže Kolakušić.

“Razlika su nepostojeća potraživanja povezanih poduzeća. Četiri medija EPH 400 milijuna kuna, EPH magazini 361 milijun kuna, Gloria grupa 238 milijuna kuna, Media Nexus 213 milijuna kuna. Onda se utvrđuje da se otpuštaju dugovi. Vjerovnik otpušta dug u iznosu 157 miljuna kuna, 13 milijuna kuna, 121 milijuna kuna, 8 milijuna kuna. To su sve nepostojeći dugovi”, rekao je Kolakušić pokazujući dokumente FINA-e iz kojih se vidi koliki je iznos otpisanih dugova.

“Ta potraživanja se odnose na nepostojeća traženja povezanih tvrtki. Ne morate biti neki pravnik da znate da su u pitanju nepostojeća potraživanja”, rekao je.

“U samom nacrtu nagodbe piše da su svi ti nepostojeći milijuni otpušteni dug. Tim nepostojećim potraživanjima su se otpisivala prava potraživanja države i građana prema tim tvrtkama”, objasnio je.

Što se tiče okruglog stola na kojem su bivši ministri finanacija, predstavnici hrvatskih tvrtki i Fine zaključili da podaci pokazuju da su predstečajne nagodbe bolje od klasičnog stečaja, Kolakušić kaže: “Vidimo što se dogodilo. Naravno, ako vam netko omogući to, da ćete nastaviti zagovarati model koji vam je i omogućio da nepostojećim potraživanjima otpišete pravi dug.”

Motiv države za donošenje propisa zbog kojih je moguće ovakvo postupanje, Kolakušić je opisao riječima: “Vidimo u kakvom su stanju tvornice, vidimo kakav nam je životni standard, vidimo koliko se ljudi iseljava, sve je jasno.”

Rekao je i kako je u interesu države i građana, u predstečaj trebao ići Gredelj, i ostale tvrtke koje su od interesa za Republiku Hrvatsku. Što se tiče Lex Agrokora kaže da je sud sveden na razinu fikusa, te da ne može odlučivati ni o čemu.

S Kolakušićevim tvrdnjama se slaže i Miroslav Jeličić Purko iz udruge manjinskih dioničara Agrokora koji je u N1 studiju ustvrdio da su se jamstva vrijedna više od 20 milijardi kuna, izdana u slučaju Agrokora, morala osporavati.

Što se tiče Kolakušićevih istupa u medijima zbog kojih je neki dan najavio i da će morati otići s Trgovačkog suda kaže:

“Predsjednik Trgovačkog suda podnio je zahtjev za ocjenu povrede kodeksa, da sam ja povrijedio ugled Suda. Sankcije za taj prekršaj su novčana kazna i razrješenje s dužnosti”, kaže.

Na primjedbu kako u Državnom sudbenom vijeću tvrde da ne vode postupak protiv njega, kaže: “Pa vodit će ga kad ga predsjednik Suda pokrene. On je dužan to učiniti, a predsjednik Suda je tražio da se to utvrdi. To je utvrđeno.”

“Šokantno mi je da članovi DSV-a ne znaju tih nekoliko odredbi koje stoje u zakonu”, rekao je Kolakušić.

O mogućem bavljenju politikom kaže: “Želim koliko god mogu baviti se pravosuđem i od tog neću odustati. Nisam cijeli život posvetio pravu da bih sada odstupio.”

Ako bude prisiljen otići iz pravosuđa, tad će donijeti odluku kako će se politički angažirati. Ipak, o detaljima nije htio govoriti.

Facebook Komentari