Dačić pozvao Plenkovića da oda počast žrtvama u Jasenovcu i jasno kaže tko su

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić koji je u sjedištu UN-a u New Yorku otvorio izložbu “Jasenovac-pravo na nezaborav”, pozvao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da oda počast žrtvama logora Jasenovac i da jasno kaže tko su te žrtve.

“Isto tako kao što Plenković odlazi u Jeruzalem da se pokloniti se u Yad Vashemu, očekujemo da to uradi u Hrvatskoj, u samom Jasenovcu i da jasno definira i kaže tko su žrtve. Je li 50.000, 100.000 ili 700.000? Da je jedan čovjek ubijen zbog toga što je Židov ili zato što je Srbin, to je bruka za čovječanstvo i zaslužuje osudu”, rekao je Dačić, prema snimci objavljenoj na B92.

Dačić je rekao da “kao što srpski narod ima dovoljno hrabrosti, smjelosti i morala sagledati i svoje greške u prošlosti, kazniti, uhititi i osuditi one koji su vršili zločine nad drugim narodima, svi drugi narodi imaju moralnu obavezu da ne relativiziraju i ne rehabilitiraju zločince”.

Dačić je rekao da je srpski narod pretrpio najveće žrtve tijekom Drugog svjetskog rata.

“Mi imamo obvezu da se toga sjećamo. Zbog toga smo mi ovdje, a zbog toga je formiran i UN, da se fašizam više ne ponovi i mi čvrsto stojimo u tom uvjerenju”, dodao je.

Izložba u UN-u otvorena je u četvrtak navečer, povodom Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust, 27. siječnja, koji je proglasio UN u znak sjećanja na dan oslobođenja Auschwitza.

Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske optužilo je Srbiju da izložbom o Jasenovcu u sjedištu UN-a u New Yorku “manipulira i plasira lažne podatke” i da stradanja žrtava u tom ustaškom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata koristi u “propagandne svrhe”.

“Izražavamo duboko poštovanje prema svim žrtvama ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata i najsnažnije osuđujemo sva njegova zlodjela, posebno zločine izvršene prema žrtvama stradalima u logoru Jasenovac. Istovremeno, i upravo iz pijeteta prema ovim žrtvama, smatramo potpuno neprihvatljivim korištenje stradanja u Jasenovcu u dnevnopolitičke, propagandne svrhe”, navodi se u priopćenju.

Ministarstvo je ocijenilo da organiziranje izložbi na takav način “ne doprinosi pomirenju, izgradnji povjerenja i razvijanju dobrosusjedske suradnje u jugoistočnoj Europi” i da dodaje da o izložbi nisu bili informirani stručnjaci i institucije u Hrvatskoj, prenosi Beta.

Srbija otvara izložbu o Jasenovcu u UN-u, UN se ograđuje

Facebook Komentari