Zastrašuje broj oboljelih od raka u Hrvatskoj: Onkologija u Splitu ima toliko posla da se proširuje…

Od raka u Hrvatskoj na godinu oboli oko 21 tisuću ljudi. Sprema se i posebna Nacionalna strategija za borbu protiv raka. Činjenica je da nam nedostaje novca za lijekove i skupe uređaje.

Marko Milanović radio je godinama kao pomorac na brodu. A posao nije išao bez cigarete u ruci. “Strastveni pušač, tri kutije dnevno, guta sam ih…”, priča on. Završio je na liječenju na splitskom plućnom odjelu i Onkologiji. A Onkologija u Splitu ima toliko posla da se proširuje, radovi su u tijeku.

Svi nekako mislimo da se teške bolesti događaju drugima, ali strašan je podatak da u Hrvatskoj svake godine od raka oboli 21 tisuću ljudi, od čega samo u Splitu 2500. Poznat je i najčešći uzročnik raka.

“Pušenje, pušenje, pušenje”, kaže prof. Eduard Vrdoljak, predstojnik Onkologije na splitskom KBC-u. Naravno, uzročnici su brojni. A preventivni pregledi iznimno bitni. “Recimo, rak debelog crijeva – 80 posto pacijenata ne dođe”, kaže on.

Ima liječnika koji ističu da se u splitsko more desetljećima izlijevao industrijski otpad u Kaštelima te u pitku vodu možda prodiru procjedne vode s raznih odlagališta smeća i slično. Dr. Vrdoljak uvjerava da se Split u hrvatskom prosjeku ne izdvaja po broju oboljelih. On pak sudjeluje u izradi nacionalnog plana protiv raka. Tu će biti jasno da novca nedostaje.

“Linearni akceleratori, uređaji za zračenje…” Na pitanje koliko to košta, odgovara: “30 milijuna kuna, svaki!”

Trebamo ipak paziti i sami na sebe. “Kad sam sazna da bolujem od raka ostavija sam pušenje. Ima tri godine. Valjda će ić nabolje”, kaže Marko Milanović, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari