Srbija otvara izložbu o Jasenovcu u UN-u, UN se ograđuje

Zgrada Ujedinjenih naroda u New Yorku, SAD
Ad

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić otvorit će sutra u UN-u izložbu o ustaškom logoru Jasenovcu koju je, kako piše beogradski tisak, Hrvatska na sve načine pokušala spriječiti, ali je odustala nakon što ju je osobno odobrio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. UN se, međutim, od sadržaja izložbe ogradio.

Izložba “Jasenovac – pravo na nezaborav” rad je skupine stručnjaka GH7 koju čine povjesničari sedam zemalja, a diplomatski izvori beogradskih Večernjih novosti tvrde da je službenom Zagrebu “bila sporna fotografija Alojzija Stepinca” i njegova “misija u pokatoličavanju Srba” te navođenje “broja stradalih” u Jasenovcu.

UN je, međutim, objavio kako je sadržaj te izložbe isključivo u nadležnosti organizatora i da njezino održavanje u prostorijama UN-a ne implicira da je UN prihvaća.

Prema priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, izložba “Jasenovac – pravo na nezaborav” je “najveća i najmonumentalnija izložba o Jasenovcu koja će prvi put biti postavljena u UN-u sa sedam tona opreme i eksponata koji će na multimedijalni način Srbiju predstaviti kroz srpsko-židovski projekt u povodu obilježavanja međunarodnog dana holokausta”, piše HRT.

Facebook Komentari