Purko: Tvrtke poput Leda ili Jamnice nisu smjele priznati jamstva u punom iznosu

Miroslav Jeličić Purko, iz udruge manjinskih dioničara Agrokora je u N1 studiju uživo ustvrdio da su se jamstva vrijedna više od 20 milijardi kuna morala osporavati.

Na N1 je Jeličić Purko kazao da je prekršen Zakon o trgovačkim društvima, jer tvrtke poput Leda ili Jamnice nisu smjele priznati jamstva u punom iznosu. ‘Ovo su dokumenti koji to dokazuju’, kazao je.

“Nema mogućnosti da mogu dati jamstva preko visine temeljnog kapitala. Ta visina može biti do visine dobiti. Mi smo u startu znali da se ne može bez odluke skupštine zadirati u temeljni kapital”, rekao je Jeličić Purko.

Pokazao je dokument, a riječ je o dijelu ugovora između kreditora i Agrokora, u kojemu stoji da su jamstva ograničena samo na razinu dobiti povezanih tvrtki, odnosno da jamstva ne mogu zadirati u temeljni kapital npr. Jamnice ili Leda.

“U samom postupku nije se smjelo dogoditi da te iste banke mogu prijaviti puni iznos osiguranja. I Ramljak je znao da se ne smije prihvatiti tražbina iz jamstva”, rekao je Jeličić Purko, zatraživši da se izvanrednog povjerenika smijeni.

Dodao je da je iz ovakvih ugovora jasno da su i same banke, kad su davale novac Agrokoru, znale da su jamstva ograničena.

Manjinski dioničari traže i odgovornost Ante Ramljaka i Borislava Škegre zbog njihovih javnih izjava o bezvrijednosti dionica tvrtki povezanih s Agrokorom, jer smatraju da su se zbog tih izjava urušile cijene dionica tih tvrtki.

Bivši šef HANFA-e Samodol: Kako su mirovinski fondovi našim novcem dokapitalizirali Todorićev Ledo

Facebook Komentari