Predsjednica RH iz Krapine pojasnila kritiku Plenkovićeve Vlade: Drago mi je zbog makroekonomskih pokazatelja, ali 320 tisuća blokiranih pomnožite sa članovima obitelji

Ad

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović privremeno je izmjestila svoj ured u Krapinu, gdje je odgovorila na što je konkretno mislila kad je u srijedu uputila kritiku Vladi.

Predsjednica je kazala da je istina da plaće bilježe rast, ali da je istaknula drugu brojku. “Ima oko 320.000 blokiranih građana, a ako pomnožite broj članova obitelji, suočavamo se s puno gorim stanjem. Činjenica je da ljudi odlaze iz Hrvatske i da negdje drugdje zarađuju za život”, rekla je predsjednica.

“Drago mi je da su makroekonomski pokazatelji dobri, ali ističem da problema još ima i da se treba uhvatiti u koštac s njima. Zadovoljna sam da se kreće u izradu novog zakona”, kazala je predsjednica.

Istaknula je da nije mislila samo na blokirane, nego i na sve građane Republike Hrvatske, a predložila je i na koji bi način građani mogli osjetiti povoljne makroekonomske pokazatelje. “Daljnja porezna rasterećenja, porezna politika koja bi trebala ići u pravcu rasterećivanja poduzetnika. Porezne reforme dobro su krenule i mislim da ih treba nastaviti. Mislim i na ulaganje, na otvaranje radnih mjeta, rast plaća, pogotovo tamo gdje bi poslodavci htjeli platiti više svoje radnike, ali to ne čine, jer su penalizirani”, rekla je predsjednica.

“Treba poboljšati rad administracije, koja mora biti učinkovitija, da otvaranje radnih mjesta ne bude tako komplicirano. Postoji niz mjera koje možemo donijeti i koji će se odražavati izravno ili neizravno na građane”, kazala je Grabar Kitarović u Krapini.

Upitana za komentar oko natječaja za Ekspertnu radnu skupinu za provedbu Cjelovite kurikularne reforme, predsjednica je rekla da se ne želi miješati u kadrovska rješenja Vlade. “To je na Vladi da odluči. Želim da se po pitanju obrazovne reforme prestanemo dijeliti, to je pitanje primarnog značaja, a osim reforme kurikuluma, potrebna je cjelovita reforma obrazovnog sustava. Tu trebamo konačno postići nacionalni konsenzus i krenuti u snažnu, žustru, hitnu reformu, u kojoj se nećemo dijeliti po ideološkim pitanjima, koja su sporedna, nego da uhvatimo korak s modernim državama”, rekla je Grabar Kitarović, prenosi N1.

Strinavić iz Blokiranih: Predsjednica RH je u pravu, konačno netko iz vlasti da se spusti među obični puk

Premijer odgovorio na kritike Predsjednice RH: Ovo su podaci koje moramo dovesti u prvi plan

Predsjednica RH opet kritizirala Vladu: Ako država ostvaruje bolje rezultate, onda se to mora vidjeti na računima građana. Blokiranih je puno

Facebook Komentari