Potpredsjednik Sabora Reiner objasnio poslovničke promjene koje predlažu vladajući

Odbor za Ustav i Poslovnik Hrvatskog sabora očituje se na današnjoj sjednici o planiranim izmjenama saborskog Poslovnika i o nacrtu Kodeksa o etičkom djelovanju zastupnika, te rasporediti sredstva za redovan rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika,javlja N1.

Na početku sjednice HDZ-ovac Željko Reiner rekao je da želi da se postigne konsenzus oko nacrta prijedloga Poslovnika, a objasnio je i što se mijenja.

“Ukidanje instituta vjerodostojnog tumačenja zakona jer to nije posao Sabora, preciznije je definirano način podnošenja ostavke predsjednika i potpredsjenika Sabora u slučaju prestanka obnašanja dužnosti, propisuje se ovlast predsjedniku odbora da saziva tematske sjednice na temelju zaključka koji mora donijeti većina radnog tijela.
Značajna novina je uređivanje replike. To se nemetnulo kao potreba jer je relika koja je nekoć bila pomoćni instrument glavnim sadržajima u Saboru postala dominantni oblik u Saboru na koju se troše sati i sati”, kazao je o predloženim izmjenama Reiner.

“Predlažemo skraćivanje replike, a i predlažemo da zastupnik može imati najviše tri replike po točci dnevnog reda i predlažemo da se ne može replicirati zastupnicima unutar istog Kluba”, objasnio je Reiner što se mijenja kod replika.
jingle, sabor, replikaIzvor: N1
Izmjenama saborskog Poslovnika, zastupnička replika umjesto sadašnje dvije, trajala bi jednu minutu, zastupnici ne bi mogli replicirati unutar vlastitog kluba, o povredi Poslovnika umjesto do jedne minute govorili bi do pola minute. Definiralo bi se vrijeme za stanke kako bi se izbjegla sadašnja praksa da ih klubovi traže u svako doba, najčešće ujutro.

Prema prijedlogu, na početku zasjedanja više ne bi bilo stanki. Vrijeme predviđeno za govore zastupnika o temama koje nisu na dnevnom redu trebalo bi biti od 15 do 16 sati. Prvotno je bilo zamišljeno da to bude od 13.30 do 14.30, no zbog primjedbi da je to vrijeme ručka, predlaže se spomenuti termin od 15 sati kada bi zastupnisi u sat vremena moglo govoriti o čemu hoće.

Klub HDZ-a sklon je ideji da se Aktualni sat održava svaki mjesec, umjesto četiri puta godišnje, trajao bi sat vremena, a oporba bi imala više pitanja u odnosu na vladajuće, otkrio je nedavno predsjednik Sabora Gordan Jandroković, uz napomenu kako o toj ideji još treba obaviti dodatne konzultacije.

Nova poslovnička rješenja trebala bi zaživjeti do početka, odnosno do sredine veljače.

Facebook Komentari