Kućanski poslovi: Evo što znanstvenici kažu, što i koliko često treba prati u stanu

Ad

Urednost i čistoću svi doživaljavamo pomalo različito. Nekima je odjeća koju su samo jednom, i na kratko obukli, prljava i mora odmah na pranje, dok je drugima i pet nošenja premalo da posegnu za deterdžentom. Ali, kada je riječ o čišćenju kuće, postoje neki standardi kojih bi se trebalo pridržavati, ako vas je briga za zdravlje.

Što mislite koliko često treba obavljati pojedine kućanske poslove da bi vaš dom bio uredan i čist?

Evo što kažu znanstvenici.

Mijenjanje plahti

Većina bakterija na plahtama je bezopasna, ali bakterije, gljivice i prljavština koja ostaje ne plahtama mogle bi izazvati iritaciju kože, baš kao što mogu pojačati problem s aknama ili stvaranjem peruti.

Plahte mijenjajte jednom tjedno ili, minimalno, jednom u dva tjedna. Perite ih vrućom vodom.

Čišćenje umivaonika i sudopera

Umivaonik treba čistiti svaki dan. Čak i ako izgleda čisto – sjetite se da su na njemu neke zaista odurne stvari. Umivaonik u kupaonici sadrži tragove tvari iz fekalija (koje tamo ostaju kad perete ruke nakon obavljanja nužde). Također, tu su i bakterije iz hrane, a na kuhinjskom sudoperu mogla bi se naći i E.Coli i Salmonella, osobito koristite li sirovo meso.

Usisavanje i čišćenje podova

Usisati možete jednom tjedno, ili više puta ako imate kućne ljubimce. Jednom u dva tjedna dobro očistite podove vodom. Kuhinjski pod možete prati i češće jer na njemu se skupljaju bakterije iz hrane.

Brisanje kupaonice

Kupaonica je prepuna različitih bakterija, a bakterija E. Coli se može naći i dva metra daleko od školjke ili umivaonika. Barem jednom tjedno operite školjku, a kadu pokušajte detaljno očistiti barem jednom u dva tjedna. Zastore tuša perite jednom tjedno da izbjegnete skupljanje plijesni koja će iziritirati kožu, oči i grlo.

Mijenjanje ručnika i krpa

Kupaonski ručnici, ako se ne osuše dobro, mogu biti leglo bakterija, a mogu udomiti i različite vrste gljivica.

I kuhinjske krpe sadrže mnoštvo bakterija koje ostaju i na vašim rukama, piše NBC News.

I ručnike i krpe perite barem jednom tjedno. Ako ste brisali ruke nakon dodirivanja sirovog mesa, perite ih istog trena.

Zamjena spužvica

Na kuhinjskim spužvicama skupljaju se milijuni bakterija. Većina ih nije opasna, ali pranje sapunom i vodom na njima – ne pali. Svako nekoliko dana ih ubacite na dvije minute u mikrovalnu ili ih prokuhajte u vodi.

Brisanje kvaka

Dezinficirajte ih barem jednom tjednom, osobito ako je netko u kući bolestan, prenosi N1.

Facebook Komentari