Brexit: Hrvatska će imati čovjeka više u Bruxellesu i Strasbourgu

Europska unija ozbiljno se priprema za život poslije Brexita.

Naime, prema prijedlogu Odbora za ustavna pitanja Europskog parlamenta, nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije broj hrvatskih europarlamentaraca trebao bi se povećati s 11 na 12. Prijedlog je i da se smanji ukupni broj zastupnika u parlamentu.

Ujedinjeno Kraljevstvo ima 73 mjesta u Europskom parlamentu koja će poslije Brexita ostati upražnjena, pa je nužno napraviti novu raspodjelu koja će postati važeća nakon što se službeno i pravno povuče iz Unije. Prijedlog se temelji na trima načelima: poštovanju načela degresivne proporcionalnosti, sprečavanju gubitka mjesta za države članice i minimalnoj preraspodjeli mjesta koja su upražnjena povlačenjem Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a.

U prijedlogu izvjestitelja, nakon što se službeno i pravno završi povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, Parlament bi se smanjio na 699 zastupnika, ne računajući predsjednika. To znači da 51 mjesto ostaje slobodno za moguća buduća proširenja ili se može djelomično koristiti za zajedničku izbornu jedinicu, piše tportal.

Eurozastupnica Dubravka Šuica podsjeća na to da je Hrvatska 2013. godine prilikom ulaska u Europsku uniju imala 12 zastupnika, ali nakon što je Lisabonski sporazum stupio na snagu, došlo je do raspodjele pa smo izgubili jednoga i pali na 11 zastupnika.

Sljedeći korak prema konačnoj odluci je glasovanje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u veljači u Strasbourgu i nakon toga potvrda Europskog vijeća, u kojem zemlje predstavljaju najviši državni čelnici, premijeri i predsjednici.

Šuica ne vjeruje da će biti otpora prijedlogu jer je već dugo u proceduri i svi su manje-više suglasni. Ali, naglašava, sve ovisi o ishodu Brexita.

Europarlamentarka Biljana Borzan također smatra da bi za Hrvatsku bilo fenomenalno da dobije još jednog zastupnika u Europskom parlamentu.

“Uvijek ima otpora kad se događaju promjene, svatko nateže na svoju stranu. Ipak, u Parlamentu smo uspjeli zauzeti neku zajedničku poziciju, a sad ćemo vidjeti kako će to teći u komunikaciji s Vijećem”, je Borzan za tportal, dodajući da ovaj izračun mjesta u Europskom parlamentu, srećom, favorizira manje zemlje poput naše jer imamo jednog zastupnika na puno manji broj stanovnika. Njemačka, recimo, sada dobije jednog zastupnika na tek 854 tisuće stanovnika, a Hrvatska na 380 tisuća, dok Slovenija dobije zastupnika već za svakih 258 tisuća stanovnika.

Prema ugovoru o Europskoj uniji, broj predstavnika građana Unije ne smije biti veći od 750, ne računajući predsjednika, i zastupljenost građana treba biti degresivno proporcionalna, a minimalni prag je šest članova iz svake države članice, te da se nijednoj državi članici ne dodjeljuje više od 96 mjesta.

Ako datum na koji povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz Unije postane pravno važeće pada nakon izbora za Europski parlament 2019., svaka predmetna država članica određuje osobe koje će popuniti dodatna mjesta nastala razlikom između broja mjesta dodijeljenih toj državi članici i popunit će se naknadno na temelju rezultata izbora za Europski parlament 2019., piše tportal.

Facebook Komentari