Azilanta Kurda, kojem Hrvatska prijeti izručenjem u Tursku, Ustavni sud zasad ne da izručiti

Ustavni sud Republike Hrvatske jednoglasno je donio rješenje o privremenoj odgodi izručenja Kurda Nurettina Orala Turskoj.

Ustavni sud Republike Hrvatske, u Prvom vijeću za odlučivanje o ustavnim tužbama, u sastavu sudac Branko Brkić, predsjednik Vijeća, te suci Andrej Abramović, Mario Jelušić, Lovorka Kušan, Josip Leko i Goran Selanec, članovi Vijeća, u postupku koji je ustavnim tužbama pokrenuo Nurettin Oral, trenutno u Zatvoru u Osijeku, kojeg u postupku zastupaju Sandra Dražić Karalić, odvjetnica iz Vukovara i Sanja Bezbradica Jelavić, odvjetnica Odvjetničkog društva Jelavić & partneri j. t. d. iz Zagreba, na sjednici održanoj 25. siječnja 2018. jednoglasno je donio

R J E Š E N J E

I. Privremeno se odgađa izvršenje:
– rješenja Vrhovnog suda Republike Hrvatske broj: I Kž 587/17-4 od 12.
prosinca 2017. i
– rješenja Županijskog suda u Vukovaru broj: Kv II-182/17-30 (Kir-397/17) od
17. listopada 2017.
II. Ovo rješenje stupa na snagu danom donošenja, a privremena odgoda
izvršenja rješenja iz točke I. ove izreke ostaje na snazi do okončanja postupka pred
Ustavnim sudom Republike Hrvatske.
III. Ovo rješenje objavit će se u “Narodnim novinama”.

Obrazloženje rješenja možete pročitati OVDJE.

Nurettin Oral već 13 godina živi s obitelji i radi u Švicarskoj gdje je, kao politički azilant, pobjegao iz Turske u kojoj mu je prijetio politički progon. Radi kao parketar, sretno je oženjen i otac dvoje djece. Prije šest mjeseci s kolegama je išao na svadbu prijatelju u Makedoniju i sa švicarskim je dokumentima prošao pola Europe, ali na hrvatskoj granici počinje njegova teška životna priča. Provjereno Nove TV je stupilo u kontakt s njegovom obitelji, a reporter Mato Barišić posjetio ga je i u zatvoru u Osijeku.

“Tijekom praznika išao je u posjet jednom prijatelju koji se ženio. Prolazio je kroz Hrvatsku. Nije ni znao da ga Interpol traži i sad je već šest mjeseci u zatvoru”, ispričala je za Provjereno Nurettinova supruga Huhi Oral.

Etnički Kurd, rođen u Turskoj, Nurettin Oral bavio se politikom jer je htio pomoći svom narodu, no – nije uspio. Sada ga Turska traži zbog terorizma, a iako mu je Švicarska dala politički azil, u Hrvatskoj je uhićen temeljem Interpolove tjeralice i sada mu prijeti izručenje.

Naime, Erdoganova administracija u međuvremenu je u Turskoj radila na postroženju zakona, pa se svako djelovanje slično onom Nurettina Orala naziva terorističkim.

Nurettin je već pola godine u osječkom zatvoru gdje ima pravo na razgovor telefonom tek nekoliko minuta na tjedan. Dio tog luksuza potrošio je kako bi barem donekle pokušao objasniti što prolazi.

“Naravno da nije dobro. Nisam došao ovamo s ceste. Niti sam kriv, niti sam s ceste. Pokazao sam im da živim u Švicarskoj. Ovo je nemoguće. Ovdje nema demokracije i zakona”, tvrdi Nurettin koji za sebe kaže da je obiteljski čovjek. Bavi se postavljanjem parketa, ima sina i kćer, a obitelj mu je sve.

“Mi nemamo ništa s terorizmom. Moj muž živi u Švicarskoj 13 godina, radi, ima obitelj i dvoje djece. Dosad nismo imali nikakvih problema. Čak smo išli i na odmor, bili smo u Italiji, Njemačkoj… Šokiralo nas je kad smo čuli što se dogodilo u Hrvatskoj”, ispričala je Nurettinova žena i dodala: “Politička situacija u Turskoj je jako loša. Tamo nema demokracije i ako tamo ode, nema mu spasa. Sigurno ide u zatvor i to na 15, 20 godina.”

Dok njegova obitelj polako pada u očaj, sudbina tog čovjeka u rukama je hrvatskog ministra pravosuđa: sloboda ili izručenje zemlji gdje ga čekaju – kako upozoravaju borci za ljudska prava – zatvor i nečovječno postupanje.

Facebook Komentari