U Lausanni održan ždrijeb za prvu nogometnu Ligu nacija, Hrvatska dobila respektabilne protivnike

FOTO: HNS

U srijedu je u Lausanni održan ždrijeb za prvu nogometnu Ligu nacija. Natjecanje premijerno počinje u rujnu, a trajat će do studenog.

Poznate su skupine i najjače Lige A

A1 – Njemačka, Francuska, Nizozemska

A2 – Belgija, Švicarska, Island

A3 – Portugal, Italija, Poljska

A4 – Španjolska, Engleska, Hrvatska

Parovi Lige B

B1 – Slovačka, Ukrajina, Češka

B2 – Rusija, Švedska, Turska

B3 – Austrija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Irska

B4 – Wales, Irska, Danska

Legendarni Finac Jari Litmanen izvukao je skupine Lige C

C1 – Škotska, Albanija, Izrael

C2 – Mađarska, Grčka, Finska, Estonija

C3 – Slovenija, Norveška, Bugarska, Cipar

C4 – Rumunjska, Srbija, Crna Gora, Litva

Skupine Lige D

D1 – Andora, Kazahstan, Latvija, Gruzija

D2 – San Marino, Moldavija, Luksemburg, Bjelorusija

D3 – Kosovo, Malta, Farski Otoci, Azerbajdžan

D4 – Gibraltar, Lihtenštajn, Armenija, Makedonija

Četiri reprezentacije izborit će plasman na Europsko prvenstvo 2020. godine

U Ligi nacija sudjeluje 55 reprezentacije koje će biti razvrstane u četiri jakosne skupine (A, B, C, D), a svaka skupina će biti podijeljena na četiri grupe sa po tri ili četiri reprezentacije.

U najjačem razredu bit će 12 reprezentacija podijeljenih u četiri grupe, a pobjednici tih grupa izborit će plasman na završni turnir Lige nacija 2019. godine.

Jakosne skupine popunjavat će se prema Uefinoj ljestvici iz studenog ove godine, a da se skupine rade danas Hrvatska bi bila u najjačem razredu.

UEFA je najavila kako će najbolji iz svakog razreda seliti u viši rang, dok će najslabiji ispadati u niži razred, a četiri reprezentacije iz Lige nacija izborit će plasman na Europsko prvenstvo 2020. godine.

“Nacionalni savezi i izbornici reprezentacija požalili su se da prijateljske utakmice više štete nego koriste njihovim momčadima. Pokretanjem Lige nacija reprezentacije će imati više kvalitetnih i natjecateljskih utakmica, a za reprezentacije iz srednjeg i najnižeg renkinga ovo natjecanje je idealna prilika da izbore kartu za EURO,” poručili su iz UEFA-e.

U play-offu za četiri mjesta koja vode na EURO 2020. sudjelovat će 16 reprezentacija, po četiri iz svakog jakosnog razreda (A-D), točnije pobjednici svake od četiri skupina u svakom od četiri jakosna razreda. U slučaju da se za play-off Lige nacija kvalificiraju reprezentacije koje su kroz regularne kvalifikacije izborile EP, onda se ta ‘ulaznica’ za play-off prebacuje na iduće plasiranu reprezentaciju. Vizu za EP izvadit će po jedna reprezentacija iz svakog jakosnog razreda.

Utakmice po skupinama Lige nacija igrat će se u rujnu, listopadu i studenom 2018. kada su reprezentativni termini. Svaka reprezentacija bi jednu utakmicu igrala u kvalifikacijama za EP, a drugu u Ligi nacija.

Europsko prvenstvo 2020. održat će se po prvi put u 13 gradova u različitim zemljama Europe kako bi se obilježila 60. obljetnica natjecanja.

Utakmice će se igrati u Bakuu (Azerbajdžan), Bruxellesu (Belgija), Kopenhagenu (Danska), Munchenu (Njemačka), Budimpešti (Mađarska), Dublinu (Irska), Rimu (Italija), Amsterdamu (Nizozemska), Bukureštu (Rumunjska), St Peterburgu (Rusija), Glasgowu (Škotska) i Bilbaou (Španjolska), a polufinale i finale igrat će se na londonskom Wembleyju, piše Sport klub.

Facebook Komentari