Splitski gradonačelnik Opara ipak mora na gama nož u Zagreb, ne želi ništa skrivati pred građanima, evo što kaže

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara ipak će biti prebačen na liječenje u Zagreb. Naime, zbog specifičnosti liječenja (zračenja) koje nije moguće obaviti u Splitu gradonačelnik morati biti prebačen u glavni grad, no, nakon završetka tog tretmana, koje je gotovo za nekoliko sati, bit će vraćen u Split, gdje će nastaviti liječenje.

Kako doznaje Slobodna, Opara će u Zagrebu biti podvrgnut liječenjem Gamma knifeom (gama nožem), a takav uređaj postoji samo u KBC-u Zagreb (Rebro). Uređaj služi za vrlo precizno zračenje odabranih prostora u lubanjskoj šupljini. Gamma knife zračenje ubija tumorske stanice, a istovremeno štedi zdravo okolno moždano tkivo – radi se o super preciznom zračenju

Za vrijeme cijelog postupka, koji je apsolutno bezbolan, pacijent je pri svijesti, odnosno budan, a sam postupak u koji spada snimanje glave, planiranje zračenja i samo zračenje traje oko četiri sata. Sam uređaj je vrlo skup i košta nekoliko milijuna eura. Od splitskih neurokirurga saznajemo da je uređaj vrlo učinkovit, a na ovaj gama nož u Zagrebu na zračenje dolaze i osobe iz cijele bivše Jugoslavije.

Službena vijest o Oparinoj bolesti šokirala je Splićane, iako se proteklih nekoliko dana “šaputalo” o tome da “gradonačelniku nije dobro”.

Problemi su, podsjetimo, nastali u subotu poslijepodne za vrijeme za njega uobičajene vožnje biciklom. Tijekom vožnje po Marjanu Oparu je, prema neslužbenoj verziji priče, zaboljela glava. No, tu je činjenicu zanemario i otišao kući u želji da gleda utakmicu Europskog rukometnog prvenstva između Hrvatske i Norveške.

Za vrijeme gledanja utakmice zdravstveno stanje splitskog gradonačelnika se pogoršalo te se požalio svojoj supruzi liječnici, koja radi u KBC-u Split i koja je te večeri bila dežurna, da se ne osjeća dobro. Uskoro je došao u bolnicu, gdje je zbog glavobolje bio podvrgnut MSCT dijagnostičkoj pretrazi mozga. Budući da su se na MSCT-u pokazale određene promjene na mozgu, krenulo se u detektiranje sistemom eliminacije kako su te promjene nastale, te se naposlijetku ustanovilo o čemu se zaista radi.

Prema neslužbenim informacijama sve je krenulo od melanoma koji se ‘skrio’ pod kožom, pa ta promjena nije mogla biti primjećena.
Nakon prvotnog šoka i nalaza MSCT-a, trebalo je obaviti i pretragu PET CT, koju splitska bolnica ne radi jer nemaju taj uređaj, te je PET CT obavljen u ponedjeljak kod “Medikola”, koji se nalazi u krugu bolnice na Križinama.

Inače, gradonačelnik je zaista vedrog duha i siguran je u svoju pobjedu, što smo mogli i čuti u telefonskom razgovoru s njime.

– Dobro sam. Ovo što je medijima rekao prof. dr. Jurić vrlo je šturo. Ja ne želim da se išta krije od ljudi, koji imaju pravo znati što im je s gradonačelnikom. Uopće ne sumnjam u svoju pobjedu i ovo smatram samo jednom preprekom u životu koju ću prijeći, kao i mnoge do sada. Zahvaljujem svima na brizi i na porukama i riječima podrške, kratko je mobitelom za Slobodnu Dalmaciju rekao Andro Krstulović Opara.

VIDEO Opara se javio iz bolnice i otpjevao pjesmicu

Facebook Komentari