VIDEO Pobuna u Puli: Radnici traže odlazak Uprave, viču im da su lopovi, neki žele nastaviti štrajk

Nakon odluke Europske komisije da se odobre državna jamstva od 96 milijuna eura za sanaciju brodogradilišta Uljanik, radnici Uljanika u utorak ujutro odustali su od za danas najavljenog štrajka, a štrajk je ‘stavljen u mirovanje’, odluka je Štrajkaškog odbora koji se sastao u utorak ujutro, neposredno prije početka radnog vremena.

Odluku, međutim, ne podržavaju svi radnici. Njih dvjestotinjak od jutra se nalazi pred zgradom Uprave skandirajući ‘lopovi, lopovi’, te traže odlazak i ostavke Uprave koju, kako su kazali reporteru N1 smatraju nesposobnom.

Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić potvrdio je jutros za N1 da je štrajkaški odbor donio odluku o odgađanju štrajka radnika Uljanika za 48 sati, nakon odluke EK.

Podsjetimo, Europska komisija zaključila je u ponedjeljak da je plan Republike Hrvatske da brodogradilištu Uljanik izda državno jamstvo za zajam od 96 milijuna eura u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. Zahvaljujući mjeri Uljanik će moći pokriti hitne potrebe za likvidnošću za vrijeme izrade plana restrukturiranja, uz ograničeno narušavanje tržišnog natjecanja.

“Državno jamstvo Republike Hrvatske pomoći će brodogradilištu Uljanik da nastavi s radom i zadrži 1800 radnih mjesta za vrijeme izrade strategije za restrukturiranje”, rekla je jučer Margrethe Vestager, povjerenica za politiku tržišnog natjecanja te dodala kako se planom restrukturiranja mora osigurati dugoročna održivost društva bez stalne javne potpore kako bi se trajno sačuvala radna mjesta.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić upozorila je potom da odluka Europske komisije (EK) o odobravanju državnog jamstva za Uljanik nije trajno rješenje za to brodogradilište i da što prije treba pristupiti restrukturiranju i izboru strateškog partnera za Uljanik.

Odluka Europske komisije koju smo zaprimili danas popodne omogućava provođenje odluke Vlade o davanju sanacijskog jamstva Uljaniku u iznosu od 96 milijuna eura. Kredit koji će Uljanik dobiti na temelju jamstva omogućit će isplatu plaća za idućih nekoliko mjeseci i podmirenje dobavljača, to je samo prvi korak jer slijedi detaljno restrukturiranje i traženje strateškog partnera, istaknula je Dalić.

Facebook Komentari