Veleposlanik SAD-a Robet Kohorst upoznaje lijepu našu, posjetio Hrvatsku kuću „Materina priča“

Novoimenovani veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj, Njegova ekselencija Robert Kohorst i njegova supruga, zajedno s grupom zaposlenika američkog veleposlanstva posjetili su ovog vikenda Hrvatsku kuću „Materina priča“ sa željom upoznavanja hrvatske kulturne baštine, tradicija, običaja i stvaralaštva.

Srdačan doček uvaženim gostima priredile su narodnim napjevima članice ženskog zbora kulturno umjetničkog društva Frankopan – Remete, odjevene u bogate živopisne narodne nošnje zagrebačkih Remeta.

Veleposlanika i njegovu ekipu na engleskom jeziku kroz program je nadahnuto vodila naša poznata novinarka i urednica Ljiljana Vinković, zajedno s Minom Petrom, ravnateljicom Hrvatske kuće.

Program je započeo razgledanjem etno zbirke starih izvornih predmeta seoskog domaćinstva iz različitih hrvatskih krajeva.
Tradicijska djelatnost predstavljena je prikazom radionice pletenja cekera od kukuruzne komušine, stoljetne vještine žena ruralnih krajeva. Za njegovu izradu koriste ekološki materijal, otpad iz poljoprivredne proizvodnje.

Na izvornoj tradiciji oblikovan je nagrađivani uporabni suvenir „ceker za laptop“, čija se proizvodnja i plasman ostvaruje uz potporu Grada Zagreba, s ciljem zapošljavanja žena, razvoja ženskog socijalnog poduzetništva, te obogaćivanja turističke i suvenirske ponude.

Ponudu vrhunskih vina zagrebačkog vinogorja, proizvod Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu predstavio je prof. dr, sci. Edi Maletić, predstojnik Zavoda, profesor fakulteta, vrhunski stručnjak i istraživač na području vina i vinarstva.

Posebno iznenađenje naše prezentacije bila je tradicijska delicija „tenka gibanica“, dio baštine i tradicije Prigorja. Taj ukusni specijalitet priredio je naš poznati majstor Darko Židak iz Sesveta. Na odlasku, veleposlanik je izrazio zahvalu i zadovoljstvo što je u Hrvatskoj kući srdačno doživio našu zemlju na slikovit i neposredan način, kažu u Materinoj priči.

Facebook Komentari