Najnovije

Ministarstvo poslalo demantij: Proširuje se krug korisnika – ako osoba s invaliditetom radi, ne gubi invalidninu

Ministarstvo Nade Murganić poslalo je demantij na preneseni tekst iz Jutarnjeg lista. Demantij Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavljujemo u cijelosti:

Novim izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi po prvi puta osobnu invalidninu mogu ostvariti i osobe s teškim invaliditetom ili drugim teškim trajnim promjenama u zdravstvenom stanju koje primaju plaću i autorski honorar. Svjesni činjenice kako je zapošljavanje osoba s invaliditetom otežano i rijetko, Ministarstvo je ovim zakonskim rješenjem potaknulo zapošljavanje ove skupine naših građana. Primjerice, osobe s Down sindromom koji su zaposleni nekoliko sati dnevno, i primali su plaću, nisu mogli ostvariti osobnu invalidninu.

Pozitivne promjene koje donosi ovaj zakon jesu i povećanje iznosa osobne invalidnine na 1.500 kn i doplatka za pomoć i njegu na iznos od 600 kuna te proširenje kruga osoba koje mogu koristiti status njegovatelja (supružnici, izvanbračni, kao i isto spolne zajednice).

Osobe s invaliditetom koje imaju mirovinu mogu ostvariti osobnu invalidninu na isti način na koji su to mogli ostvarivati i ranije, po dosadašnjim propisima.

Skrećemo pažnju kako je Ministarstvo ovim zakonskim izmjenama proširilo prava korisnika osobne invalidnine, proširilo krug osoba koje mogu koristiti status njegovatelja, povećalo novčane iznose korisnicima osobne invalidnine i doplatka za pomoć i njegu, te nije smanjilo prava postojećim korisnicima. Korisnici osobne invalidnine i doplatka za pomoć i njegu mogu očekivati povećanje novčanog iznosa od 1. travnja 2018. godine.

Novi problem Nade Murganić: Tisuće ljudi će ostati bez invalidnine, udruge ogorčene na objašnjenje iz ministarstva

Facebook Komentari