Znanstveni kolokvij povodom VRO Maslenica, Vican: Divljenje junacima i događajima temeljna su ishodišta odgoja i obrazovanja

Ministar obrane RH i podpredsjednik hrvatske Vlade, Damir Krstičević istaknuo je da je SAD ključan strateški partner Republike Hrvatske u području obrane i sigurnosti i zahvalio na dosadašnjoj američkoj donaciji i potpori u razvoju sposobnosti koju Sjedinjene Američke Države pružaju Republici Hrvatskoj

U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru povodom jubilarne 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) „Maslenica ’93“ održan je Znanstveni kolokvij na kojemu je bilo riječi o VRO “Maslenica ’93”.

Znanstvenom kolokviju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima.

Predavanje o VRO “Maslenica ’93” u kontekstu geostrateškog značenja zadarske regije održao je prof. dr.sc Josip Faričić, o političkim prilikama prije i poslije VRO „Maslenica ’93“ govorio je ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr. sc. Ante Nazor, o ključnim izazovima planiranja i provedbe VRO “Maslenica ’93” govorio je načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, a o medijskim refleksijama operacije predavanje je održao doc. dr. sc. Zlatko Begonja iz Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru.

Uvodno se skupu obratila rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican istaknuvši kako je ovaj Znanstveni kolokvij organiziran u čast braniteljima.

“Istraživanje, traganje, pisanje i govorenje istine o Domovinskom ratu je naše poslanje koje ćemo nastaviti. Imena onih čija su imena ugravirana u kamen nijemi je zov za svjedočenje i dokumentiranje istine. Divljenje junacima i događajima temeljna su ishodišta odgoja i obrazovanja”, istaknula je rektorica Vican pozvavši da budemo vjerodostojni svjedoci njihove ostavštine te naglasila da dok je Sveučilišta u Zadru i tragača za istinom, ne treba strahovati od prekrajača hrvatske povijesti.

Otvarajući Znanstveni kolokvij potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević je izrazio zadovoljstvo naglasivši kako je akademska zajednica prepoznala važnost operacije “Maslenica ’93” i da se o njoj piše, razgovara, istražuje te prenosi znanje na mlade generacije i tako čuva istina o pobjedničkom Domovinskom ratu.

Ministar je podsjetio ovom prigodom kako je “Maslenica” bila intergranska napadna operacija, a provela ju je vojska stara tek nepune tri godine. “Vjerovali smo u sebe, vjerovali smo da zajedno možemo sve. Zajedništvo je bilo ključ. Domovinski rat izvukao je ono najbolje iz ovog naroda, ujedinio nas je i pokazao koliko smo jaki kad smo zajedno, s jasnim ciljem ispred sebe. Zajedništvo hrvatskog čovjeka i hrvatskog vojnika pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana promijenilo je tijek povijesti”, rekao je ministar te istaknuo i zasluge specijalne policije, koja je u surovim uvjetima na Velebitu preuzela nadzor nad ključnim položajima s kojih su se mogli nadzirati šire područje Gračaca, Obrovaca i Benkovca.

“Maslenica” je bila velika, vidljiva potvrda kako je Hrvatska vojska, od skupine branitelja stasala u stvarnu vojnu silu koja je sposobna vlastitim snagama izvršiti sve zadaće koje su pred nju stavljene, kazao je ministar istaknuvši: “Samosvjesno i planski, korak po korak, kretali smo se od tada ka ostvarenju konačnog cilja – oslobođenju čitavog teritorija Republike Hrvatske. Operacija “Oluja” je bila kruna procesa koji je krenuo “Maslenicom”, a nastavio se “Zimom ’94”, “Skokom 1”, “Skokom 2” i “Ljetom ’95.”. Na kraju je ministar zahvalio Sveučilištu u Zadru što organizirajući ovakav skup prenose znanja na mlade generacije i čuvaju istinu o Domovinskom ratu.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, koji je u to ratno vrijeme zapovijedao 4. gardijskom brigadom, govoreći o planiranju, pripremama i provedbi VRO “Maslenica ’93” istaknuo je kako je ona imala napadni dio u trajanju tri dana, nakon čega je nastupila aktivna obrana iduća tri mjeseca. Istaknuo je neke bitne značajke operacije u provedbenom dijelu koje se odnose na tajnost i postignuto strateško iznenađenje, angažirane su sve tri grane Hrvatske vojske, vrlo je važna bila uloga i djelovanje specijalne policije, postrojbe su uvođene u borbu iz pokreta, uloga gardijskih brigada bila je noseća. General Šundov još je jednom naglasio kako se radilo o pobjedničkoj operaciji u kojoj su svi glavni ciljevi bili ostvareni, te kako je nužno i dalje i još više istraživati, pisati i govoriti o operaciji “Maslenica”, kao i drugim operacijama iz Domovinskog rata.

Facebook Komentari