Raspodjela bogatstva: Broj milijardera se u 2017. godini povećao najviše u povijesti, a zaradili su 762 milijarde dolara

Broj milijardera se u 2017. godini povećao najviše u povijesti, a zaradili su 762 milijarde dolara, tvrdi Oxfam, međunarodna mreža nevladinih udruga.

Uoči početka Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu, objavljeni su novi, uznemirujući podaci o raspodjeli svjetskog bogatstva.

Jaz između bogatih i siromašnih je sve veći i ubrzano raste. Oxfam, međunarodna mreža nevladinih udruga, u izvješću navodi da se prošle godine broj milijardera povećao najviše u povijesti.

Zaradili su 762 milijarde dolara, što je dovoljno da se riješi problem ekstremnog siromaštva u svijetu ne jednom, nego čak sedam puta.

“Samo prošle godine 82 posto novostvorenog bogatstva otišlo je u ruke jedan posto stanovništva. Pedeset posto, dakle donja polovica čovječanstva, 3,7 milijarde ljudi nije dobilo ništa, nula posto od tog novog bogatsva. Sve je gore. Bogatstvo milijardera raste šest puta brže od plaća običnih ljudi”, kaže Winnie Byanyima, izvršna direktorica Oxfama.’, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari