Obilježava se 25. obljetnica operacije Maslenica

Na današnji dan prije 25 godina počela je vojno-redarstvena operacija Maslenica, velika oslobodilačka akcija hrvatskih oružanih snaga protiv srpskih pobunjenika zahvaljujući kojoj je omogućeno prometno povezivanje juga Hrvatske s ostatkom domovine preko Novskog ždrila.

Program proslave počinje u 8 sati, kada će zadarskim ulicama proći gradska glazba i svirati hrvatske budnice. U 10.40 počinje mimohod sudionika operacije, a u 11 sati preko gradskog mosta preletjet će bojni helikopteri Kiowa. Središnja svečanost u HNK, na kojoj će biti i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, počinje u 11.30, piše HRT.

Operacija Maslenica 1993. bila je prva oslobodilačka akcija hrvatskih vojnih i policijskih snaga nakon koje su ponovno povezani sjever i jug Hrvatske. Hrvatske vojno-redarstvene snage u samo 72 sata oslobodile su važne strateške točke. U prva tri dana akcije poginulo je 19 branitelja, a ranjeno ih je 70. No u snažnim protunapadima srpskog agresora, koji su slijedili odmah nakon akcije, do 31. ožujka 1993. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

Obilježavanje 25. obljetnice akcije Maslenica počelo je jučer molitvenom hodnjom “Koracima nade u istinu”.

U kakvim je međunarodnim okolnostima operacija Maslenica planirana i izvedena te koje su postrojbe sudjelovale u oslobađanju zadarskoga zaleđa i stvaranju preduvjeta za ponovno prometno povezivanje sjevera i juga zemlje preko Novskoga ždrila, u emisiji U mreži Prvog govorili su umirovljeni satnik Jakov Čolak, umirovljeni brigadir Danijel Kotlar, povjesničar Zlatko Begonja i ratni izvjestitelj HRT-a Božidar Klarić.

Prekjučer je u Zadru na tisuće posjetitelja razgledavalo izložbu naoružanja i opreme Oružanih snaga RH i MUP-a.

Program je započeo svečanim razvijanjem 25-metarske hrvatske zastave sa zvonika katedrale Svete Stošije iznad kojeg je preletjela akrobatska grupa “Krila Oluje” koja je nakon toga i izvela atraktivna letački program na zadarskoj Rivi.

Posjetitelji su mogli razgledavati naoružanje i sredstva sa kojima raspolažu OS RH i MUP, a u jednom od šatora mogli su isprobati i simulator borbenog aviona te se informirati o mogučnostima ostvarivanja karijere u Oružanim snagama RH.

Izložba naoružanja i opreme na zadarskoj rivi može se pogledati i na središnji dan obilježavanja VRO “Maslenica” u ponedjeljak do 16,00 sati.

Zapovjednik provedbenog stožera obilježavanja 25. obljetnice VRO “Maslenica” general-bojnik Mladen Fuzul izrazio je zadovoljstvo zbog velikog broja posjetitelja među kojima je i velik broj hrvatskih branitelja, sudionika ove pobjedničke operacije Hrvatske vojske i redarstvenih snaga.

“Ovu obljetnicu posvećujemo svim našim poginulim i smrtno stradalim hrvatskim braniteljima i sudionicima VRO Maslenica. Posebno mi je bilo drago vidjeti i ponovno sresti neposredne sudionike ove operacije kojom smo spojili Sjever i Jug Hrvatske i omogućili Gradu Zadru i dijelu Zadarske županije slobodniji život, jer od tada više nisu bili na izravnom udaru neprijateljske vatre. Operacija Maslenica u svima nama budi osjećaj ponosa, časti i pobjedničkog zanosa, a posebno želim zahvaliti Gradu Zadru, Zadarskoj županiji, Ministarstvu branitelja, Policijskoj upravi Zadarskoj, svim udrugama iz Domovinskog rata kao i brojnim ustanovama i lokalnim zajednicama koje sudjeluju i pružaju potporu u obilježavanju ove važne obljetnice”, naglasio je general Fuzul, prenosi MORH.

Facebook Komentari