Lovrinović: Mislim da će se oko Agrokora ponovno zaljuljati Vlada

Gost Pressinga Petra Štefanića bio je Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku.

Kako komentirate zeleno svjetlo Europske komisije u vezi Uljanika?

“To je svakako dobra vijest, da smiri situaciju. Ali vidite gdje su prethodne strukture dovele Hrvatsku, da moramo moljakati za ovakve stvari. Kao ozbiljan ekonomist želim reći da jamstvo neće puno značiti ako proces restrukturiranja ne bude dobro napravljen. Imamo problem s tim, to je kronična bolest, a tome se najmanje posvećuje pažnja u ekonomskoj politici ove Vlade. Nemojmo zaboraviti da izgradnja tankera spada među najsloženije poslove. Dovesti se u situaciju da brodogradnja nestane, ja sam šokiran. Mi prave stvari nismo znali, ne znamo, radilo se šlampavo, take it or leave it. To su direktive i pokazalo se da strukture koje su pregovarale nisu vodile interes o našem gospodarstvu, carovalo je sluganstvo i neke su stvari došle na naplatu.”

Ovo je zadnji put da se tako daje, kažu u Komisiji. Zašto bi brodogradnja i Uljanik morale funkcionirati čak i ako ne funkcioniraju?

“Mi brod znamo sastaviti, imamo inženjere. Da budem jasniji, restrukturiranje znači da bolesno treba reanimirati, a dio koji ne ide napustiti. Treba repozicionirati, od financija, menadžemnta, pravnog sektora … Uljanik ne može ovako funkcionirati, ali mi smo i prije EU miijarde dotirali brodogradnji, ali se nije kontroliralo kako se restrukturiranje provodi, samo da radnici ne dižu bunu.”

Mogu li biti privatna?

“Zašto ne? Ovo nije samo u Hrvatskoj, svugdje države potpomažu. Neka uđu partneri, to nije zabranjeno. Treba ozdraviti situaciju, da funkcionira. Naša brodogradilišta ne mogu konkurirati kineskim brodogradilištima, ali možemo malim serijama. Tu se moramo profilirati. Moramo je spasiti, ali na pametan način jer na sebe vuče puno malih i srednjih poduzeća. Ali vidimo da se brodogradnja želi uništiti”.

Sisačka rafinerija – tko je odgovoran?

“Moramo se prisjetiti strateškog partnera koji ima manjinski udio i ima upravljačka prava. U Sisku kažu da će pretvoriti u logistički centar, što znači obično skladište. Oni žele kroz projekt izbjeći sanaciju zagađenog zemljišta. Jeste li čuli reakciju Vlade? Kaže da neće to dopustiti, a dopustili su. Naprosto se radilo protiv interesa domaćeg gospodarstva.

Nije li problem u oba slučaja što je tu države previše, a ne premalo?

“Nije ključno čije je vlasništvo, nego kome ste dali da upravlja. Uvijek su imenovani beskičmenjaci koji su nekompetentni i svojevrsne lutke. Hrvatski političar smatra da je važan jedino ako ga netko treba, to je politika koja nas je dovela ovdje.”

Svi problemi su zbog preinvolviranost države. Gdje je država bila uspješna?

“Nema recepta, države treba biti koliko treba, nekada jako malo, jedva vidljivo, a nekada puno. SAD je spasio General Motors, EAG osiguravateljsku kuću … Ne možete ekonomiju gledati kao strogo odvojeno. Agrokor je bio strogo privatni pa…”

Čiji je sad Agrokor?

“Mi nemamo državnog kapitalizma. Nama su uzeli državu, nemamo državu građana, moramo je vratiti iz ruku interesnih skupina. Privatni koncern je stvorio više obaveza, ali nije crno-bijelo. Žestoko se protivim političkim menadžerima, zalažem se da se javnim sektorom upravlja pažnjom dobrog gospodara”.

Primjer u RH da država ima značaj udio, a da je uzorno?

“U ovoj situaciji Podravka solidno posluje, HEP pozitivno. Imamo pozitivnih i negativnih primjera.”

Situacija s Agrokorom – kako će se završiti?

“Ovdje isto situacija nije crno bijela. Uvijek se preferiraju bankarske institucije i američki fond, banke koje su odobravale kredite, a ostalima što ostane. Ovom prilikom želim reći da prehrambeni lanci nisu uplatili porez na dobit u Hrvatskoj, a mali jesu. Kako nakon toga voditi konkurentsku bitku s s njima? Franck je sudjelovao u nepokrivenim mjenicama, nitko o tome ne priča. Sada svi cvile o mjenicama bez pokrića, izložili su se riziku. Mislim da će se ponovno zaljuljati Vlada. Agrokor, imamo jednu jasnu situaciju – jedna vuče na zapad, jedna na istok, a nijedna na našu stranu. Vidim da se oko restukturiranja nije ništa napravilo. Ne zna se još tko je pisao zakon. Ugasilo se Povjerenstvo. Jedna skupina određuje kako će tko proći u ovoj cijeloj priči”.

Facebook Komentari