Je li zbog zatvorene zračne luke čovjek ostao bez organa za transplantaciju, Hrvatska je morala odbiti

‘Zračna luka Franjo Tuđman od otvorenja 28. ožujka 2017. godine prihvatila je i otpremila sve zrakoplove sa organima za transplantaciju’, navodi se u reagiranju na medijske napise o tome kako je ‘Hrvatska morala odbiti donirane organe jer aerodrom noću nije radio’

‘Više organa iz inozemstva koji su bili donirani putem organizacije Eurotransplant Hrvatska je morala odbiti zbog nemogućnosti polijetanja/slijetanja zrakoplova iz zagrebačke Zračne luke “Franjo Tuđman” u noćnim satima u prvim mjesecima nakon njezina otvaranja’. Informacija je to Večernjeg lista koju si im, kako navode, potvrdili liječnici, pacijent koji je zbog toga tada ostao bez organa koji mu znači život, a potom i Ministarstvo zdravstva.

‘Upravo su nam iz Ministarstva zdravstva neslužbeno poručili da je najvažnije da je ta mučna situacija riješena te da se danas više ne ponavlja. A riješena je nakon apela pojedinih liječnika koji su, kako doznajemo, kontaktirali i alarmirali Ministarstvo zdravstva nakon što su morali odbiti donirane organe nekoliko puta i potom je uslijedila zajednička akcija s Ministarstvom prometa’, piše list.

Uslijedila je reakcija Zračne luke.

‘Zračna luka Franjo Tuđman od otvorenja 28. ožujka 2017. godine prihvatila je i otpremila sve zrakoplove s organima za transplantaciju’, navode u reagiranju.

‘Ovim putem želimo istaknuti da nije točan niti jedan od navoda koji se u tekstu ističe, a odnosi se na neistinitu tvrdnju da zračna luka nije bila noću otvorena i da zrakoplovi sa doniranim organima sa zračne luke nisu mogli polijetati/slijetati u prvom mjesecima nakon njezina otvaranja. Zračna luka Franjo Tuđman od prvog dana prometovanja na novom putničkom terminalu, 28. ožujka 2017. godine otvorena je za sav promet 24 sata i nikada se nije dogodilo da je bilo koji zrakoplov sa organima za transplantaciju odbijen niti u slijetanju niti u polijetanju sa zračne luke’, navode, među ostalim, u svom reagiranju, prenosi N1.

Facebook Komentari