Jandroković: HNS ima svoje stavove o određenim pitanjima, HDZ svoje, mi smo svjetonazorski različite stranke

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković komentirao je za N1 televiziju aktualna pitanja.

Donošenje novog Poslovnika?

Radimo završne konzultacije s koalicijskim partnerima pa ćemo razgovarati s oporbom. Ići ćemo na odbor i očekujemo u redovnoj proceduri da ćemo sa što širim suglasjem donijeti Poslovnik.

Oporba se žali da joj je uskraćeno pravo govora.

Čuo sam to, ali to nema veze s istinom. Prvo se rade konzultacije unutar samog HDZ-a pa nakon toga s partnerima koji čine parlamentarnu većinu. Kada usuglasimo taj tekst razgovarat ćemo i s oporbom. U ovom trenutku, odnosno prošli tjedan, su bile prozivke da nisu uključeni i konzultirani. Ali, nisu ni mogli biti kad nismo ni sami imali gotov tekst jer ga moramo usuglasiti prvo između nas koji činimo vladajuću većinu. Što se tiče ušutkavanja i neslobode govora, to je u današnjim uvjetima zaista nemoguće. Svatko tko želi govoriti, i što želi govoriti, a da to bude u skladu s dnevnim redom i temom, taj će moći govoriti. Bit će prostora i za one slobodne rasprave, tu su u press-konferencije, dakle nema govora o tome da bi netko nekoga onemogućio da govori.

HNS u posljednje vrijeme stvara pritisak oko Istanbulske konvencije i obrazovne reforme. Pritišće li Vrdoljak Vladu?

HNS ima svoje stavove o određenim pitanjima, HDZ svoje, mi smo svjetonazorski različite stranke. Moramo se usuglašavati, tražiti zajednička rješenje tako da ovo nije ništa novo.

Ima li problema u koaliciji? Osjećate li pritisak?

Nema problema u koaliciji. Pritisci su svakodnevni i ne dolaze oni od HNS-a nego nas pritišću različite situacije. Očekujemo rješenje situacije oko Agrokora, rješenje situacije sa Slovenijom, čitav je niz izazova i pritiska, no političari se s time moraju nositi.

Očekujete li da će Uljanik dobiti jamstvo?

Čekamo, tražimo rješenja, bitno je da Uljanik opstane, da se sačuvaju radna mjesta, vjerujem da će ishod biti pozitivan.

Facebook Komentari