Gotovina: Rat nije bio naš izbor nego potreba. Pobjedom smo ostvarili sigurnost i slobode

Obilježava se 25. obljetnica vojno redarstvene operacije Maslenica. U Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar održava se središnja svečanost kojoj su pokrovitelji predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković.

“Prije 25 godina na današnji dan započela je operacija Maslenica. Agresorske snage koje su do 22. siječnja bile gotovo u predgrađima Zadra odbačene su u dubinu tada okupiranih područja, gdje su dvije godine kasnije dočekale potpuni poraz”, rekla je u svom obraćanju predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

“Operacija Maslenica otvorila je put ne samo konačnom oslobađanju domovine, nego i stvorila pretpostavke za njezinu obnovu i izgradnju”, poručila je.

“Dragi branitelji Zadra, sudionici Maslenice od sveg srca vam čestitam ovu obljetnicu. Zahvaljujem vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku”, rekla je Predsjednica.

Milijan Brkić poseban pozdrav je uputio generalu Mladenu Markaču.

“Posebna mi je čast biti zajedno s vama kao jedan od sudionika operacije Maslenica i od srca vam čestitati 25. obljetnicu. Okupili smo se kako bi promovirali istinu, hrabrost i ljubav prema domovini. Kad govorim o slobodi, govorim o slobodi kao ljudskoj potrebi svakog čovjeka, a operacija Maslenica nam pokazuje kolika je snaga onih koji se bore za slobodu”, rekao je Brkić.

“Da nije bilo hrvatskih branitelja, policajaca i vojnika današnje RH ne bi bilo”, rekao je.

“Dragi hrvatski branitelji omogućili ste sadašnjost i budućnost hrvatskom narodu i svima koji Hrvatsku osjećaju kao svoju domovinu”, kaže Brkić. Dodao je da samo narod koji poznaje i razumije prošlost može graditi sigurnu budućnost.

Okupljenima se obratio general Ante Gotovina.

“Uspjeh je bio pretpostavka potpisivaja Daytonskog sporazuma kojim je uspostavljen mir na ovim prostorima. Ne smije se zaboraviti da je uzrok rata bila agresija na Hrvatsku. Rat nije bio naš izbor nego potreba. Pobjedom smo ostvarili sigurnost i slobode, za sve ljude koji žive tu neovisno o narodnosti i vjeroispovijesti. Domovinski rat je temelj državnosti. I dalje nam ostaje briga o čuvanju sigurnosti i sloboda”, rekao je Gotovina.

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je da mu je čast danas biti u Zadru i kao ministar i kao sudionik operacije Maslenica.

“Ova Vlada s posebnom pažnjom radi na očuvanju vrijednosti Domovinskog rata. Preuzeli smo pokroviteljstvo nad ovom obljetnicom jer smatramo da nam je obaveza čuvati uspomenu na važne događaje iz naše povijesti”, rekao je.

“25 godina je prošlo. Operacija Oluja je kruna rata, a Maslenica je u strateškom smislu prekretnica rata zbog nekoliko razloga. Tom operacijom spojili smo sjever i jug, pokazali da je hrvatska vojska u tom trenutku dosegla razinu organiziranosti da je u stanju izvesti takvu operaciju, to najbolje zna general Gotovina i pokazali smo svijetu da smo u stanju sami osloboditi okupirani teritorij. Našem političkom vodstvu dali smo snažnu polugu u jačanju političke pozicije na međunarodnoj sceni. Operacijom Maslenica smo osnažili vjeru u pobjednički karakter vojske i policije”, rekao je.

“Hrvatski vojnik je brend prepoznat i od našeg naroda i u svijetu”, kaže.

“Operacija je pokazala što znači odlučnost, hrabrost, jedinstvo i zajedništvo, kako izgleda pobjednički hrvatski duh. General Gotovina svojom snagom ulijevao nam je potpunu sigurnost i vjerujem da mi nećete zamjeriti ako bi sada za 25. obljetnicu pozvao najvjerodostojnijeg među nama”, kazao je Krstičević, a na pozornicu je izašao general Ante Gotovina.

adarski župan Božidar Longin rekao je da je hrvatska vojska u operaciji Maslenica dokazala svoju spremnost. Dodao je kako se radi o akciji koja je bila moralni poticaj za branitelje, ali i sve građane RH.

“Značajna je i uloga civila koji su bili pod kišom neprijateljskih granata. Najveći doprinos dali su oni koji su prinijeli i najveću žrtvu, svoje živote. Oni su ti bez kojih ne bi imali suverenu Hrvatsku. Jedino strašnije od samog rata je zaborav. O Domovinskom ratu treba govoriti”, rekao je.

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić rekao je kako ovih dana Zadar živi svečano i ponosno. “25 godina je dugo vremensko razdoblje, ali postoje događaji kojih se sjećamo živo i osjećamo ih cijelim bićem. Za nas Zadrane to je svakako akcija Maslenica”, rekao je, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari